Verborgen camera’s leggen grootschalige dierenmishandeling in Spanje vast

door admin
Verborgen camera's leggen grootschalige dierenmishandeling in Spanje vast

De dierenrechtenorganisatie plaatste de camera’s die beelden vastlegde van lammetjes die aan hun poten over de grond worden gesleept, mensen die schreeuwen en de dieren slaan met stokken en scheppen met zand over ze heen gooien en van de dieren die het geschreeuw van hun beulen overstemmen met gejammer.

De Spaanse nieuwssite El Público maakte donderdag melding van de beelden van de verontrustende dagelijkse gang van zaken in het slachthuis. Wie besluit de beelden te bekijken; ze kunnen als schokkend worden ervaren. 

Europese wetten veelvuldig overtreden

De video laat het aanhoudende geweld tegen dieren zien en daarmee het feit dat Europese wetten op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid in dit slachthuis massaal worden overtreden. Naast het mishandelen van dieren worden ook acties vastgelegd die gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid zoals het feit dat een van de medewerkers plast in een van de dierenverblijven.

Ook worden de regels over de identificatie van de dieren niet nageleefd. Op de camera’s is te zien dat de lammeren bij binnenkomst geen identificatietag in hun oor geplaatst krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid omdat altijd het vlees altijd traceerbaar moet zijn.

Meer toezicht in slachthuizen Spanje

Voor de dierenrechtenorganisatie vormen deze beelden bewijs dat er meer waakzaamheid nodig is binnen de vleesindustrie, volgens hen een van de meest duistere sectoren ter wereld. Sinds 2018 maakt Equalia zich hard voor een wet die de installatie van videocamera’s in slachthuizen in Spanje moet afdwingen. Met deze maatregel wordt volgens de organisatie ‘de naleving van de normen voor dierenwelzijn en voedselveiligheid gewaarborgd’.   

Bezig met koninklijk besluit voor dierenwelzijn in Spanje

Het Spaanse bureau voor veiligheid en voeding (AESAN) juicht het voorstel van Equalia toe en werkt aan een koninklijk besluit voor meer controlemaatregelen in de slachthuizen voor de garantie van het welzijn van dieren. Op dit moment bevindt de opzet van het koninklijk besluit zich in de ‘raadpleegfase’. Zodra deze fase is afgesloten, kan het voorstel verder worden behandeld binnen het Parlement. 

Dit vind je misschien ook leuk