Vastgoedinvesteringen in Spanje dit jaar fors omlaag

door admin
Vastgoedinvesteringen in Spanje dit jaar fors omlaag

Dat blijkt uit cijfers die BNP Paribas Real Estate aan de Spaanse krant El País heeft vrijgegeven. De totale transactiewaarde van vastgoed in Spanje vanaf januari tot nu bedraagt bijna 6,373 miljard euro. Volgens berekening van de vastgoedconsultancytak van deze Franse bank zal 2020 worden afgesloten met een totale vastgoedinvestering van zo’n 8 miljard euro, dat is 37% minder dat de recordwaarde bij de afsluiting van 2019. 

Terug naar niveau van 2014

Daarmee zijn de vastgoedinvesteringen in Spanje terug op het niveau van 2014, het jaar waarin het land nog maar net hersteld was van de vorige economische crisis en grote onroerendgoedtrusts samen met internationale vastgoedfondsen weer durfden te investeren en in de jaren die volgden voor een aanzienlijke groei in deze sector zouden zorgen. De totale investeringswaarde steeg van 3,348 miljard euro in 2013 naar 7,214 miljard euro in 2014. In de jaren daarna werd de 10 miljard ruimschoots overschreden en sloot recordjaar 2019 af met een investeringswaarde van 12,721 miljard euro. 

BNP Paris verwacht dat nu de vastgoedtrusts terughoudend zullen zijn met nieuwe investeringen en de markt vooral afhankelijk zal zijn van de internationale investeringsfondsen die over een groter budget beschikken voor de korte en middellange termijn. 

Minder interesse in kantoren, hotels en winkelruimten

In het derde kwartaal van 2020 daalde de investeringsaankopen van kantoren, hotels, logistiek vastgoed, winkels en woningen met 40% ten opzichte van het derde kwartaal van het vorig jaar. Toch was er in het derde kwartaal al sprake van enig herstel nadat in april, mei en juni de investeringsmarkt vrijwel stillag. Met name vastgoed in winkelcentra, winkelstraten, hotels en kantoren zijn als gevolg van de coronacrisis voor investeerders minder aantrekkelijk. 

Ten opzichte van het tweede kwartaal steeg de totale investering in kantoren in de maanden juli, augustus en september met 74% met een totaalwaarde van 540 miljoen euro. Echter, in de periode vanaf januari tot nu daalde de investeringswaarde met 47% vergeleken met dezelfde periode van 2019. Ondanks de afgenomen belangstelling voor kantoorruimten, werd een grote aankoop gedaan door vermogensbeheerder Amundi die meer dan 140 miljoen euro investeerde in kantoorruimte in het centrum van Madrid en ook Zurich Insurance investeerde in kantoorruimte in de Spaanse hoofdstad voor een bedrag van 120 miljoen euro.

In tegenstelling tot investeringen in kantoren en hotels, blijven investeringen in de Spaanse woningsector interessant omdat hier vergeleken met andere landen een relatief groot percentage van de bevolking in een huurhuis woont.  

Toegenomen belangstelling voor supermarkten

Terwijl winkels steeds minder aantrekkelijk worden voor investeerders, is er een opvallende toegenomen belangstelling voor supermarkten die zelfs, of eigenlijk juist, tijdens de pandemie goede zaken deden. Volgens BNP werd dit jaar 44% van het totale investeringsbedrag besteed voor de aankoop van supermarkten of andere levensmiddelenzaken. 

Dit vind je misschien ook leuk