Spaanse staatsschuld minder hoog dan verwacht

door admin
Spaanse staatsschuld minder hoog dan verwacht

De uitgifte van staatsobligaties kan voor een bedrag van 15 miljard euro naar beneden worden bijgesteld waardoor de totale waarde van de uitstaande obligaties nu op 282 miljard euro uitkomt. Volgens de Spaanse thesaurier-generaal Carlos San Basilio loopt daarmee de staatsschuld minder hoog op dan aanvankelijk werd gedacht. Dat is goed nieuws, nadat deze week bekend werd dat het bruto binnenlands product van Spanje niet met het oorspronkelijk berekende percentage van ruim 9%, maar met 11,2% naar beneden gaat als gevolg van de coronapandemie. 

San Basilio liet in een persconferentie weten dat 10 miljard van deze 15 miljard euro afkomstig is van schuldaflossingen die de autonome regio’s zullen doen bij de centrale Spaanse overheid. Deze aflossingen worden door de regio’s gedaan omdat zij door de gunstige omstandigheden op de financiële markt hun schulden tegen een lager tarief kunnen herfinancieren. Ook ziet San Basilio de minder snel stijgende staatsschuld als een positief gegeven voor de Spaanse economie omdat voor investeerders deze macro-gegevens interessanter zijn dan het door Spanje gevoerde coronabeleid. 

De Spaanse overheid kampt dit jaar nu nog met een financieringstekort van 32 miljard euro in plaats van de eerder beraamde 47 miljard euro. 22 miljard euro zal met het uitgeven van obligaties worden gekregen, de overige 10 miljard komt uit het Europese crisisfonds SURE dat bestemd is voor het opvangen van het inkomstenverlies als gevolg van de coronacrisis. De eerste betaling aan Spanje uit het SURE-fonds wordt nog voor het einde van deze maand verwacht.  

36 miljard euro uit het Europese herstelfonds

Voor het volgend jaar rekent de Spaanse overheid op een bedrag van in totaal 36 miljard euro uit de Europese noodfondsen: nog een tweede deel van 11 miljard euro uit het SURE-fonds en 25 miljard uit het Europese herstelfonds. Vooralsnog is niet bekend wanneer en met welke bedragen het geld uit het Europees fonds aan Spanje zal worden overgemaakt. 

Dit vind je misschien ook leuk