Meer zonnepanelen in Spanje door afschaffing van zonbelasting

door admin
Meer zonnepanelen in Spanje door afschaffing van zonbelasting

Het aantal zonnepanelen is de laatste jaren enorm gestegen omdat enerzijds in 2018 de zonbelasting is afgeschaft en anderzijds er een compensatie wordt gegeven voor het overschot aan energie. Daarnaast is er afgelopen augustus een decreet uitgevaardigd waarmee het plaatsen van zonne-installaties tot 100kw op stedelijke grond versoepeld wordt.

Veel zon-uren

De Costa del Sol is het zonnigste gebied van Spanje en heeft gemiddeld 2.905 zonuren per jaar. Daarna volgt de provincie Alicante. De stad met de meeste zon is Huelva met 3.120 zonuren, gevolgd door Madrid met 2.900 zonuren. Barcelona heeft gemiddeld 2.513 zonuren per jaar en de donkerste stad is Bilbao met slechts 1.500 zonuren.

Vaste elektriciteitskosten omlaag

De vereniging voor fotovoltaïsche zonne-energie in Spanje, Unión Española Fotovoltaica (UNEF), is een voorstander van een herziening van de elektriciteitstarieven en wil dat de vaste lasten worden verlaagd. De directeur-generaal van ENEF, José Donoso vindt dat burgers moeten betalen voor wat ze daadwerkelijk consumeren en niet meer dan dat. Een verlaging van de vaste lasten is volgens Donoso een extra stimulans om  over te stappen op zonne-energie.

Besparing

Volgens gegevens van het Ministerie van Industrie van de Generalitat Valenciana en de distributiebedrijven zijn de gemiddelde kosten voor een zonne-installatie ongeveer 6.000 euro en kan de installatie in zes jaar worden afgeschreven. Industriële installaties zijn duurder en worden tussen de 4 en 7 jaar afgeschreven, afhankelijk van het gebruik.

Door het plaatsen van zonnepanelen kan volgens de UNEF de besparing op de energierekening zelfs oplopen tot 70 procent van de jaarlijkse kosten als het huishouden over een batterij bezit om de overtollige energie op te slaan. Zonder deze batterij is de besparing ongeveer 40 procent. Hierbij is geen rekening gehouden met eventuele subsidies die sommige gemeenten verlenen. Bedrijven besparen naar verwachting tussen de 30 en 35 procent van de gebruikelijke kosten.

Iberdrola, markleider in de elektriciteitsdistributie in Spanje, ontwierp een aantal jaren geleden de zogenaamde Smart Solar voor particuliere huishoudens. De Smart Solar is een van de meest verkochte installaties en bestaat uit tien zonnepanelen die een oppervlakte van 20m2 in beslag nemen. De geschatte kosten zijn 6.000 euro en de installatie kan 4.950 kWh per jaar opleveren. Naast Iberdrola zijn er meerdere bedrijven die zonnepanelen leveren, zoals Holaluz en Naturgy. Al deze bedrijven regelen een persoonlijke analyse, een ontwerp op maat, de montage van de zonne-installatie en de volledige administratieve verwerking. Daarnaast geven ze advies en hulp bij het aanvragen van subsidies, een eventuele financiering en het onderhoud. De drempel voor de aanschaf wordt hierdoor zo laag mogelijk gemaakt voor de consument.

Niet alleen voor individeel gebruik

De installaties zijn niet alleen geschikt voor individuele vrijstaande huizen. Tegenwoordig is steeds vaker te zien dat de panelen collectief worden aangeschaft door bijvoorbeeld eigenaren van appartementencomplexen of complete urbanisaties. Zo is onlangs in Madrid in een gebouwencomplex een installatie geplaatst bestaande uit 60 fotovoltaïsche modules. De panelen leveren schone energie aan de gemeenschappelijke ruimten van het gebouw (lift, verlichting van het portaal en het trappenhuis) en aan 31 huishoudens. De overtollig opgewerkte energie wordt aan het einde van de factureringsperiode gecompenseerd in de rekening van de consument.

Het aantal nieuwe zonnepanelen is dit jaar gestegen in Spanje, hoewel door het coronavirus het aantal is achtergebleven bij wat men had verwacht.

Dit vind je misschien ook leuk