Recorduitgaven in nieuwe begroting Spanje voor 2021

door admin
Recorduitgaven in nieuwe begroting Spanje voor 2021

De allerrijksten en grote bedrijven in Spanje gaan – als de begroting wordt aangenomen – meer belasting betalen. Hetzelfde geldt voor eigenaren van dieselauto’s die meer gaan betalen voor hun brandstof. Dit zijn twee van de belangrijkste akkoorden tussen de partijen PSOE van Pedro Sánchez en Podemos van Pablo Iglesias voor de begroting van 2021. Dinsdag werd het voorstel goedgekeurd door de Spaanse Ministerraad en woensdag wordt deze behandeld in het parlement.

Verhogen loonbelasting allerrijksten van Spanje

De loonbelasting, de IRPF, voor de rijkeren in Spanje gaat omhoog. Concreet gaan mensen die meer dan 200.000 euro per jaar verdienen volgend jaar 48 procent loonbelasting (+3%) betalen. Mensen met een jaarinkomen hoger dan 300.000 euro gaan 47 procent (+2%) belasting betalen. Ook stijgt de vermogensbelasting (+1%) op vermogens van meer dan 10 miljoen euro. Een fikse verhoging voor nog niet eens 1 procent van de Spaanse bevolking die zich tot de rijksten van Spanje mogen rekenen.

Pensioenen en ambtenarensalarissen omhoog

De volgens Sánchez ‘hostirisch hoge overheidsuitgaven’ zullen ruim 239 miljard euro bedragen. De regering liet weten de pensioenen en salarissen van overheidsmedewerkers met 0,9 procent te willen verhogen. Ook wordt het IPREM (een index die wordt gebruikt bij het toekennen van overheidssteun) verhoogd met 5 procent wat ten goede komt aan mensen met de laagste inkomens.

De overheid gaat meer investeren in woningbouw, landbouw en gezondheid. Ook de handel, het toerisme, ouderenzorg, onderwijs, vaccins, eerstelijnsgezondheidszorg, het minimum inkomen, armoede onder jongeren en groene en digitale transitie kunnen volgend jaar meer steun verwachten.

Waar haalt Spanje dit geld vandaan?

Een groot deel van de inkomsten (27 miljard euro) komt voort uit het Europese herstelfonds dat in 2021 deels wordt uitgekeerd. De Spaanse overheid verwacht 121 miljard euro aan belastingen te innen via de loonbelasting IRPF, de vennootschapsbelasting, de pensioenen en de nieuwe belastingen zoals de Google en de Tobin Taks. Ook het verhogen van de dieselprijzen zal zorgen voor extra inkomsten voor de Spaanse schatkist. Sánchez liet weten dat een eigenaar van een dieselauto gemiddeld 3,45 euro per maand meer kwijt zal voor het volgooien van zijn tank.

Volgens de regering kont met deze begroting het overheidstekort van Spanje eind 2021 uit op 7,7 procent van het BBP.

Dit vind je misschien ook leuk