Definitief einde voor emblematische Spaanse parelfabrikant Majorica

door admin
Definitief einde voor emblematische Spaanse parelfabrikant Majorica

De op Mallorca gevestigde fabrikant van imitatieparels overleefde de Spaanse griep, twee wereldoorlogen en de Spaanse Burgeroorlog. Perlas Majorica heeft de coronapandemie uiteindelijk niet het hoofd kunnen bieden. Het bedrijf dat inmiddels symbool stond voor het Spaanse eiland Mallorca werd in 1890 opgericht en heeft na 130 jaar faillissement aangevraagd. 

Geheime formule

De Duitse ingenieur Eduard Hugo Heusch verkreeg als eerste ter wereld het patent voor de vervaardiging van kunstmatige parels en vestigde zich met zijn handel in het Spaanse plaatsje Manacor. Vanaf 1952 werd de techniek van de Hongaarse scheikundige Géza Zsolt Mulacs toegepast, waarmee de parels niet meer van echt waren te onderscheiden. De formule voor het maken van deze imitatieparels is tot op de dag van vandaag een goed bewaard geheim gebleven.

Vanaf maart dit jaar, al bij aanvang van de coronapandemie, heeft Perlas Majorica de productie stilgelegd. Voor de medewerkers werd een ERTE-regeling getroffen. Aanvankelijk zou er sprake zijn van een sluiting van de winkel in Porto Cristo, maar algemeen directeur Didier Grupposo heeft inmiddels laten weten dat alle winkels op het eiland definitief dicht zullen gaan. Meer dan een derde deel van de werknemers werkte in Manacor, een gemeente waar inmiddels een perimetrale lockdown van kracht is gegaan nadat er 458 positief geteste mensen per 100 duizend inwoners werden geregistreerd. 

Geen verrassing

Het einde van Majorica komt niet als donderslag bij heldere hemel: al in de jaren negentig kwam het bedrijf in zwaar weer. Na een reorganisatie bleven nog maar 300 van de oorspronkelijke 700 werknemers over. In 2002 volgende een overname door het Catalaanse bedrijf Inversiones en Perlas de Mallorca SA, dat twee jaar later de helft van het bedrijf doorverkocht aan een Chinese investeerder. In de afgelopen jaren was de Spaanse actrice Mónica Cruz het gezicht van het bedrijf waarvoor ze ook sieraden ontwierp. 

Parels gemaakt van organisch materiaal

De Majoricaparels hebben een kern van opaalglas met dezelfde dichtheid en soortelijk gewicht als natuurlijke parels. Op deze kern worden lagen aangebracht van een parelachtige vloeistof die, op geheimgehouden wijze, verkregen wordt uit organische substanties uit de Middellandse Zee. 

Dit vind je misschien ook leuk