Spaanse varkensvleesexport naar China in een jaar tijd verviervoudigd

door admin
Spaanse varkensvleesexport naar China in een jaar tijd verviervoudigd

De export van verse en diepgevroren varkensvleesproducten naar de Aziatische gigant is in de eerste acht maanden van 2020 verviervoudigd. Concreet gingen ze van 431 naar 1.336 miljoen euro. Dit laatste cijfer vertegenwoordigt 27 procent van de totale verkoop van bedrijven aan China. Deze trend was al in het eerste kwartaal van 2020 merkbaar, midden in de uitbraak van het coronavirus in China.

De uitbraak van varkenspest had daar tot gevolg dat eind 2019 60 procent van de veestapel werd geslacht, waardoor varkensvleesproducten geïmporteerd moesten worden. Hier kwam de viering van het Chinees nieuwjaar bij en het ‘hamsterende’ effect dat optrad als gevolg van de sluiting van nationale fabrieken vanwege het virus. Deze trend werd in de volgende maanden geconsolideerd. Alleen al in de maand juli 2020 exporteerde Spanje evenveel varkensvlees (210,4 miljoen euro in waarde) als in heel 2018.

Van tijdelijke aard

Miguel Angel Higuera, directeur van de nationale vereniging van varkenshouderijen (Anprogapor), benadrukt dat deze gegevens over exportgroei erg belangrijk zijn gezien het feit dat China de grootste consument van varkensvlees ter wereld is, al lijkt de groei van tijdelijke aard.

“De belangrijkste reden voor deze koperswoede is dat China een zeer belangrijk deel van hun veestapel heeft moeten opofferen vanwege verschillende gezondheidscrises. Binnen een paar kwartalen zal de situatie in China weer normaal worden”. Desondanks valt het belang van de Chinese markt op. “Met de nationale productie op een minimum en zelfs als ze de wereldproductie van de rest van de landen zouden kopen, hebben ze niet genoeg om in de consumptiebehoeften van de binnenlandse markt te voorzien.”

Spaanse producenten zijn zich bewust van de tijdelijke aard van de hausse in Spaans varkensvlees naar China, maar zijn hoopvol gestemd over het einde van 2020. “In Duitsland, de andere grote exporteur van varkensvlees, zijn al enkele weken varkenspestuitbraken. Die crisis kan zo drie maanden duren en zal dan samenvallen met de viering van het nieuwe jaar in China” stopt Higuera aan.

Nu China zijn binnenlandse varkensvleesproductie herstelt en geleidelijk afstand neemt van de wereldmarkt, zullen exporteurs het moeilijk hebben om alternatieve markten voor hun toegenomen volumes te vinden. Varkenshouders staan ​​ook voor uitdagende vooruitzichten, gezien de stijgende voerkosten, zwakkere economische trends en tragere exportgroei nu China zijn binnenlandse varkensaanvoer weer opbouwt.

Milieuorganisaties bezorgd

De milieuorganisatie Ecologistas en Acción stelt al tijden de negatieve effecten op het milieu van de intensieve varkenshouderijen aan de kaak. Zo dumpen varkensbedrijven massaal onbehandelde drijfmest dienen beschuldigingen in tegen de milieuvergunningen die worden gevraagd door industriële varkensbedrijven, die zich moeten aanpassen aan de Europese regelgeving in 2020.

 De vervuiling van water en bodem veroorzaakt door intensieve varkenshouderijen en hun enorme waterverbruik vormt een ernstige bedreiging voor het milieu in die delen van Spanje waar veel van die varkensfabrieken zich vestigen en waar het risico op woestijnvorming als gevolg van klimaatverandering al groot is. De milieuorganisatie pleit dan ook voor verminderde vleesconsumptie en voor een extensieve veehouderij met respect voor de natuur en dierenwelzijn.

Lees ook

Aragón weert komst van industriële varkenshouderijen

Organisaties en burgers verwerpen wetgeving regulering varkensindustrie

Spaanse export van varkens naar China enorm toegenomen in drie maanden tijd

Enorme varkensbedrijven bevolken ruraal Spanje

Dit vind je misschien ook leuk