Historische daling autoverkoop in Spanje in oktober

door admin
Historische daling autoverkoop in Spanje in oktober

Vorige maand werden in totaal 74.228 nieuwe auto’s verkocht, dat is een daling van 21 procent ten opzichte van oktober 2019. Dat blijkt uit gegevens van autofabrikanten- en dealerverenigingen Anfac, Faconauto en Ganvam. Oktober 2020 gaat volgens Anfac de boeken in als de op vier na slechtste oktobermaand uit de afgelopen 25 jaar. Sinds 1996 (het jaar waarin voor het eerst verkoopcijfers werden geregisteerd) waren alleen in de crisisjaren 2010, 2011, 2012 en 2013 de verkoopcijfers slechter dan in 2020. 

Tussen januari en eind oktober werden in totaal 669.662 auto’s verkocht in Spanje, dat is in totaal zelfs 36,8 procent lager dan in de vergelijkbare periode van het vorig jaar. Naar verwachting zal het totale aantal verkochte auto’s aan het einde van dit jaar tussen de 800 en 850 duizend liggen. Als die voorspelling uitkomt, zal 2020 tot de slechtste jaren behoren voor de autobranche sinds 1996.

Autoverhuurbedrijven stellen investering uit

De daling van de verkoopcijfers is voor een groot deel toe te wijzen aan de autoverhuurbedrijven die door het wegblijven van de toeristen niet investeerden in hun wagenpark. De verkoop aan deze bedrijven liep in oktober zelfs terug met 46,2 procent en met bijna 61 procent vanaf januari dit jaar. De daling van de verkoop aan particulieren is met 22,7 procent in oktober en 30,6 procent over het hele jaar aanzienlijk lager. 

Nieuwe auto’s hebben lagere co-2-uistoot

Van alle verkochte personen- en all-terrainauto’s in oktober had 45,5 procent een benzinemotor, 28,7 procent een dieselmotor en 25,8 procent een alternatieve motor. Alle verkochte automodellen in de maand oktober hadden gemiddeld een co-2-uitstoot van 108,5 gram per kilometer, dat is 10,3 gram minder dan het gemiddelde van oktober vorig jaar. 

De Dacia Sandero is opnieuw het meest verkochte automodel in de maand oktober, gevolgd door de Seat Arona, de Seat León en de Toyota Corolla.

Anfac, Faconauto en Ganvam zien de oorzaak van de lage verkoopcijfers in de financiële en sociale onzekerheid van consumenten als gevolg van de coronacrisis en veronderstellen dat de cijfers nog lager zouden zijn zonder de subsidieregeling van de Spaanse overheid. Met het Plan Renove 2020 beoogt de overheid de aankoop van een nieuwe auto te stimuleren en zo het wagenpark in Spanje te moderniseren en milieuvriendelijker te maken. 

Dit vind je misschien ook leuk