Spaans Ceuta is nieuw belastingparadijs voor online gokindustrie

door admin
Spaans Ceuta is nieuw belastingparadijs voor online gokindustrie

Het gaat om de bedrijven Betway, 888 en Games Spain Operations (voorheen Juegos España). De Spaanse Kansspelautoriteit heeft de drie genoemde bedrijven groen licht gegeven om gebruik te maken van het belastingvoordeel dat in de laatste rijksbegroting is vastgesteld, zo meldt El Confidencial. Dit belastingvoordeel wordt toegekend wanneer bedrijven die online gokspellen aanbieden zich in Ceuta vestigen.

Voordelen

Het oorspronkelijke doel van dit belastingvoordeel was om bedrijven die buiten Spanje gevestigd waren, zoals in Gibraltar of Malta, naar Spanje te laten verhuizen. De belasting op de netto inkomsten van aanbieders van online gokspellen werd verlaagd van 20 procent naar 10 procent, wanneer zij zich zouden vestigen in een van de twee Spaanse enclaves in Noord-Afrika.

Bovendien heeft de regering in de begroting van 2021 opgenomen dat de daar gevestigde aanbieders van online gokspellen geen btw hoeven te betalen over de door hen aangeboden aanvullende bedrijfsactiviteiten, zoals geleverde diensten tussen de verschillende filialen. Voorwaarde is wel dat de bedrijven zich volledig in Ceuta of Melilla vestigen, inclusief verhuizing van het personeel en materieel.

Twijfelachtige effecten

In eerste instantie had het belastingvoordeel een negatief effect. Grote nationale aanbieders van online games verhuisden van het Spaanse vasteland naar een van de twee enclaves. Dit gebeurde met Codere, Franco, Luckia Games, Veramatic Online en Suertia Interactiva. Maar nu, twee jaar later, begint de regeling zijn vruchten af te werpen. Bedrijven die tot nu toe buiten Spanje gevestigd waren, verhuizen naar Melilla en vooral naar Ceuta.

Brexit

Uiteindelijk zijn er twee jaar en een Brexit nodig geweest om internationale bedrijven en een enkel nationaal bedrijf dat vanuit het buitenland opereerde naar Ceuta en Melilla te krijgen. Veel Britse aanbieders van online gokspellen waren, ook in verband met belastingvoordeel, gevestigd in Gibraltar. Door de Brexit zijn veel van deze bedrijven aan het verhuizen naar andere landen binnen de EU.

Vele fiscale voordelen

Het fiscale voordeel dat vestiging in Ceuta of Melilla met zich meebrengt, beperkt zich niet alleen tot halvering van de te betalen belasting over de inkomsten uit gokspellen. Ook alle voordelen die de enclaves al te bieden hadden, zoals 60 procent korting op de inkomstenbelasting, 75 procent korting op vermogensbelasting, 50 procent korting op overdrachtsbelasting en zegelbelasting en 50 procent korting op de lokale belastingen, zijn zeer interessant voor de bedrijven. Mede hierdoor is Ceuta de nieuwe Gibraltar voor de online gokindustrie aan het worden.

Dit vind je misschien ook leuk