Grootschalige ontslagronde bij Spaanse Banco Santander

door admin
Grootschalige ontslagronde bij Spaanse Banco Santander

Aan 1090 van deze werknemers zal herplaatsing binnen het bedrijf worden aangeboden waardoor het aantal gedwongen ontslagen tot 4.000 beperkt zou kunnen blijven. Als onderdeel van de maatregelen zullen onder meer 1.000 filialen van de bank gesloten worden, dit betreft 32 procent van de in totaal 3.110 bankfilialen.

Op dit moment telt Banco Santander 29.078 werknemers, de ontslagen zullen vooral vallen onder personeel in het commerciële netwerk, dat wil zeggen de bankfilialen. Er is nog niet bekend gemaakt welke bankfilialen dit zullen zijn.

De vakbonden toonden zich verbaasd over alweer een ontslagronde bij de bank nadat eerder dit jaar, in maart, al 3.223 personeelsleden ontslag kregen aangezegd. De bank stelt zich ten doel de ontslagen vooral via een regeling voor vervroegd pensioen te laten plaatsvinden mede gezien het feit dat de bank 4000 werknemers ouder dan 55 jaar telt.

De directie van de bank heeft de vakbonden erop gewezen dat door de pandemie steeds meer mensen zijn gaan internetbankieren waardoor een deel van de fysieke bankfilialen als overbodig kan worden beschouwd.

Daarnaast is er een overeenkomst gesloten met Correos (de Spaanse postdienst) dat er in 4.600 Spaanse postkantoren eenvoudige bancaire diensten verleend kunnen worden. Deze overeenkomst leidt er onder meer toe dat 1.500 gemeenten waar geen bankfiliaal van Santander was nu toch toegang tot de diensten van de bank krijgen.

Aanstaande dinsdag zullen de onderhandelingen met de vakbonden officieel van start gaan. Daarin zullen compensaties voor ontslagen werknemers aan de orde komen alsook waar de ontslagen precies zullen vallen. Het belangrijkste argument van de bank naar de vakbonden toe zal zijn dat de resultaten negatief zijn. De bank overweegt ook maatregelen in het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Polen.

Dit vind je misschien ook leuk