Zestien Spaanse bedrijven in Dow Jones Sustainability Index 2020

door admin
Zestien Spaanse bedrijven in Dow Jones Sustainability Index 2020

Sinds 1999 kwalificeert Dow Jones de duurzaamheidsprestaties van bedrijven wereldwijd, waarbij onder andere gelet wordt op de duurzaamheid van de gebouwen, het milieubeleid op de lange termijn en het gebruik van schone voertuigen. Ook de sociale rol als werkgever wordt in de beoordeling meegenomen.

Op de Dow Jones Sustainability Index (DJSI) staan het Spaanse bouwconcern Grupo ACS, de banken BBVA, Santander, Bankinter en Caixabank, transportinfrastructuurbedrijf Ferrovial, windturbinesproducent Siemens Gamesa, verzekeringsmaatschappij Mapfre, modegigant Inditex, IT-bedrijven Amadeus en Indra en energiebedrijven Enagás, Iberdrola, Endesa, Naturgy en Red Electrica. 

BBVA hoogst scorende Europese bank

Van alle Europese banken is de Spaanse BBVA zelfs de hoogst geclassificeerde bank op de DJSI. De bank scoorde het maximale aantal te behalen punten voor de rapportage op milieu- en sociaal gebied, maatschappelijk verantwoord ondernemen en filantropie, gezondheid en veiligheid op de werkvloer, fiscale strategie, financiële inclusiviteit en ‘policy influence’. 

CaixaBank staat dit jaar al voor het negende jaar op rij in de DJSI. Vooral op duurzaamheid scoort Caixabank goed en neemt van alle 254 kandidaten wereldwijd een positie in binnen de top-10. Bankinter is dit jaar weer terug op de DJSI en hoort bij de 25 banken ter wereld met het best geïntegreerde management op het gebied van milieu, sociaal beleid en bedrijfsbestuur. 

Indra enige softwarebedrijf dat al 15 jaar op DJSI-world staat 

Binnen de sector Sofware en Services staat het Spaanse bedrijf Indra op een tweede positie en is bovendien het enige bedrijf dat al vijftien jaar op rij een plaats op de DJSI-word inneemt. Binnen deze sector heeft Indra de koppositie als het om sociaal beleid gaat en scoort het maximale aantal punten op het gebied van innovatie, privacybescherming en milieu- en sociale rapportage. 

Verzekeringsmaatschappij Mapfre dankt zijn plaats op de DJSI onder andere aan het in 2019 gepubliceerde Duurzaamheidsplan 2019-2021 waarin het bedrijf ambitieuze doelen stelt op het gebied van duurzaamheid, sociaal beleid en bestuur. Bovendien voert Mapfre een verantwoord investeringsbeleid.

Twaalf (semi)Nederlandse bedrijven op DJSI

Dit jaar zijn twaalf Nederlandse bedrijven opgenomen in de DJSI. Dat zijn ABN-AMRO, Ahold Delhaize, Air France-KLM, ASML, ASR Nederland (nieuw op de DJSI van dit jaar), KPN, NN Group, Philips, PostNL, Randstad, Signify en Unilever. De vorig jaar nog op de DJSI genoteerde bedrijven Akzo Nobel en DSM zijn dit jaar van de lijst verwijderd. 

Dit vind je misschien ook leuk