Spaanse wetenschappers zetten alle Covid-19-symptomen op een rij

door admin
Spaanse wetenschappers zetten alle Covid-19-symptomen op een rij

Dit in aanvulling op de lijst die werd uitgebracht door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Nu het coronavirus bijna een jaar onder ons is, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie droge hoest, koorts en vermoeidheid als voornaamste symptomen van Covid-19 gekwalificeerd. Met dank aan Spaanse zorginstellingen en gezondheidscentrum Carlos III heeft het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid alle noemenswaardige symptomen van Covid-19 in kaart gebracht. De Spaanse nieuwssite 20minutos.es nam ze over.

Welke symptomen geeft Covid-19 en hoe vaak komen ze voor?

Voor een zo compleet mogelijk beeld liet het Ministerie van Volksgezondheid 55.924 Covid-19 gevallen onderzoeken. Bij vrijwel alle bijna 56.000 gevallen was er sprake van koorts (87,9%), droge hoest (67,7%), vermoeidheid (38,1%), ademhalingsproblemen (33,4%), kortademigheid (18,6%), keelpijn (13,9%), hoofdpijn (13,6%), gewrichtspijn (14, 8%), rillingen (11,4%), misselijkheid of braken (5%), verstopte neus (4,8%), diarree (3,7%), bloeduitstortingen (0,9%) en ontstoken slijmvliezen (0,8%).

Verschil in symptomen tussen eerste en tweede golf

Uit deze onderzoeken blijkt dat de symptomen tijdens de tweede coronagolf afwijken van de symptomen tijdens de eerste golf in Spanje. Zo hadden tijdens de eerste coronagolf patiënten last van huidreacties bij een coronabesmetting. Volgens dermatologen worden deze reacties bij de tweede golf niet tot nauwelijks waargenomen.

Vrouwen van gemiddeld 43 jaar houden het langste klachten

De Spaanse vereniging van algemene artsen en huisartsen (SEMG) en patiëntenverenigingen ‘Long Covid Acts’ focussen zich in een ander onderzoek op de effecten en naweeën van een coronabesmetting onder mannen en vrouwen. Hiervoor zijn 2.120 patiënten onderzocht die tussen 13 juli en 14 oktober besmet zijn geraakt met het coronavirus. Hoewel het coronavirus voornamelijk ouderen hard treft, blijken vrouwen van gemiddeld 43 jaar het langst last te houden van klachten. Hun klachten houden gemiddeld 185 dagen na de coronabesmetting aan.

Lees ook: Langdurige Covid-19 kwalen treffen vooral relatief jonge vrouwen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de volgende klachten na een besmetting het langst aanhouden: vermoeidheid, algehele malaise, hoofdpijn, weinig energie en spierpijn. Andere symptomen zoals kortademigheid, gewrichtspijn, gebrek aan concentratie en pijn in de rug en op de borst zijn andere symptomen waar patiënten nog lang last van kunnen blijven houden.

Dit vind je misschien ook leuk