Gezondheidspaspoort om naar Spanje te vliegen in plaats van quarantaine

door admin
Gezondheidspaspoort om naar Spanje te vliegen in plaats van quarantaine

De Spaanse nieuwssite La Razón schreef vorige week dat om de grenzen weer veilig en verantwoord te kunnen openen, de Spaanse overheid er zeker van moet zijn dat de controles op de luchthavens in Spanje nagenoeg waterdicht zijn. Om dit te bereiken dient de passagier belangrijke informatie over zijn gezondheid te overleggen wanneer hij naar Spanje vliegt.

Gezondheidspaspoort moet quarantaine vervangen

IATA en de International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van het Spaanse Iberia, hebben samengewerkt aan het ontwikkelen van de IATA Travel Pass. Later dit jaar demonstreren de organisaties hoe dit paspoort samen met het afnemen van PCR-tests andere maatregelen, zoals een quarantaine, kunnen vervangen. De officiële lancering van de IATA Travel Pass staat gepland voor het eerste kwartaal van volgend jaar.

Wat is de IATA Travel Pass?

De zogenaamde IATA Travel Pass is een digitaal gezondheidspaspoort waarmee reizigers kunnen aantonen dat ze op corona zijn getest of zijn gevaccineerd. Luchtvaartmaatschappijen kunnen van IATA Travel Pass gebruik gaan maken om weer met vliegen te beginnen, zo stelt de luchtvaartorganisatie.

De oplossing bestaat uit vier onderdelen, waaronder twee applicaties. Via Travel Pass kunnen reizigers informatie vinden over hun reis en of het nodig is om op corona te zijn getest of gevaccineerd. Daarnaast biedt het een overzicht van locaties waar reizigers zich kunnen laten testen. Als derde is er de ‘lab app’ die het mogelijk maakt voor laboratoria en testcentra om test- en vaccinatiecertificaten met luchtvaartmaatschappijen en autoriteiten te delen.

Voor reizigers is er de reis-app. Daarmee kunnen reizigers een ‘digitaal paspoort’ aanmaken, test- en vaccinatiecertificaten ontvangen en testuitslagen en vaccinatiecertificaten met luchtvaartmaatschappijen en autoriteiten delen. Via deze app kunnen reizigers ook hun reisdocumenten beheren.

Verruiming controle-eisen op Spaanse luchthavens

Hoewel deze ontwikkelingen vergevorderd zijn, zit Spanje op dit moment met het dilemma van Spanjaarden die voor de feestdagen willen terugkeren naar huis. Hiervoor heeft luchtvaartvereniging ALA – die 85 procent van het luchtverkeer in Spanje vertegenwoordigt – maandag de regering gevraagd om het toestaan van antigeentests bij de controle op luchthavens. De organisatie is van mening dat alleen het overleggen van een negatief resultaat van een PCR-test het vliegen niet bevordert en mensen ervan weerhoudt om naar Spanje te komen.

Dit vind je misschien ook leuk