Banco Santander ontslaat ruim 5000 werkenemers bij grootschalige reorganisatie

door admin
Banco Santander ontslaat ruim 5000 werkenemers bij grootschalige reorganisatie

De reorganisatie houdt in dat Santander voor 3.600 werknemers een definitieve ontslagregeling gaat treffen en voor nog eens 1.500 werknemers voor outplacement gaat zorgen. Dat heeft de grootste bij deze bank betrokken vakbond Comisiones Obreras (CCOO) bevestigd. Van de 3.600 definitieve ontslagen gaat het om 1.200 vervroegde pensioenregelingen. 

400 banen met onderhandelingen gered

Met de onderhandelingen hebben de vakbonden het ontslag van nog eens 400 werknemers weten te voorkomen. Deze werknemers worden overgeplaatst naar Santander Personal, de bedrijfstak van de bank die ondersteuning biedt aan de marketingactiviteiten. Verder heeft de CCOO bereikt dat voor de medewerkers van 50 jaar en ouder nu betere regelingen worden getroffen dan een jaar geleden. 

Compensaties

Werknemers tussen de 50 en 54 jaar die meer dan vijftien jaar bij Santander werkzaam zijn geweest, worden gecompenseerd met 65 procent van de pensioengrondslag, voor zes annuïteiten, met een maximum van 320 duizend euro, toeslagen niet meegerekend. Werknemers van 62 jaar en ouder worden gecompenseerd met uitbetaling van 20 dagen per gewerkt jaar met een maximum van twaalf maandsalarissen. Werknemers in de leeftijdscategorie 58 en 61 jaar die minimaal vijftien jaar bij Santader hebben gewerkt, ontvangen 76 procent van het pensioen. Voor werknemers tussen de 55 en 57 die minimaal vijftien jaar bij de bank op de loonlijst hebben gestaan is dit 74 procent. 

Voor vrijwillige uittredingen is een bedrag van 30 duizend euro overeengekomen voor werknemers die minimaal vijftien jaar bij de bank in dienst zijn geweest. Dat bedrag wordt lager naarmate de anciënniteit minder dan vijftien jaar is, met een minimum van vijfduizend euro. Voor werknemers die maar drie jaar in dienst zijn geweest is er een compensatie van tweeduizend euro; voor werknemers die niet herplaatst kunnen worden van vijftienduizend euro. 

Werknemers jonger dan 50 jaar krijgen, ongeacht hun aantal dienstjaren, een compensatie van 40 dagen van het bruto jaarsalaris. Dat geldt ook voor 55-plussers met minder dan vijftien dienstjaren die daarbij ook de jaarlijkse toeslagen ontvangen. 

Verder mogen werknemers van Banco Santander nu niet meer verder dan 100 kilometer van hun werk wonen en wordt de kilometervergoeding uit het akkoord van 2016 gehandhaafd. 

Dit vind je misschien ook leuk