
Eendenmosseljagers schrapen de schelpdiertjes met gevaar voor eigen leven van de rotsen aan de Galisische kust. Met één oog gericht op de naderende golven en het andere op de te vangen prooi proberen ze hun evenwicht te bewaren om niet in het ijskoude wilde water terecht te komen. Niet zelden krijgen deze vissers te maken met de dood van een collega die tijdens het risicovolle werk door de golven is meegesleurd.
Nauwelijks nog vraag en lage verkoopprijzen
Dit jaar worden de eendenmosseljagers en andere vissers aan de Galisische kust niet alleen bedreigd door de gevaren van de zee, maar zorgt ook het coronavirus ervoor dat ze het hoofd nog maar net, of net niet, boven water kunnen houden. Traditiegetrouw zorgt de decembermaand voor wat extra inkomsten voor het doorgaans slechtbetaalde werk. Rond de feestdagen verdriedubbelen namelijk de prijzen van schelp- en schaaldieren en wordt in een goed jaar wel 250 euro betaald voor een kilo eendenmosselen die normaal tussen de 50 en 60 euro opbrengt. Dit jaar echter zijn de verwachtingen laag en rest de vissers alleen nog te hopen op wat financiële steun van de overheid nu er door de gesloten horeca amper nog vraag is naar schelp- en schaaldieren. Alleen via het internet wordt nog wat van de vangst aan de man gebracht.
Groei via onlineverkoopkanaal
Ook voor de vissers van Galicië is 2020 dus een rampjaar geweest, met zeker een miljoen euro omzetverlies. Tijdens de noodtoestand werd er wel gevist, maar in die maanden was er nauwelijks vraag naar schelp- en schaaldieren. Daarna is nog een klein deel van het verlies via online-verkoop teruggehaald. Via dit verkoopkanaal wordt nu drie keer zoveel verkocht als vóór de coronapandemie en is bovendien een geheel nieuwe markt aangeboord. Consumenten hebben inmiddels het vertrouwen gekregen dat verse vis prima online te bestellen is. Met nog steeds teruglopende omzetcijfers is dit de enige manier om tijdens de feestmaand nog inkomsten te genereren. Maar zelfs dan is het verlies voor deze sector groot, want met de lage verdiensten voor het zware en gevaarlijke werk hebben de vissers geen reserves kunnen opbouwen waar ze nu op terug kunnen vallen.