Spaanse Bank voorziet daling consumptie aan het einde van het jaar

door admin
Spaanse Bank voorziet daling consumptie aan het einde van het jaar

Daarmee is de totale afname van het bbp dit jaar 9,8 procent, zo staat te lezen in het kwartaalrapport van de Spaanse financiële instelling. Een belangrijk deel van het verlies is te wijten aan de ‘gedaalde consumptieve bestedingen van huishoudens in de context van de pandemie, aanscherping van de maatregelen en een afname van het vertrouwen’.

Andere verhouding tussen consumptie van diensten en goederen

Opmerkelijk is de daling van het bestedingspatroon in de consumptie van diensten in verhouding tot die van goederen. De oorzaak hiervan is voornamelijk te vinden in de dalende verkoop van auto’s, de afname van het aantal overnachtingen buitenshuis, de afgenomen uitgaven tijdens vrijetijdsbestedingen en in de horeca. Daartegenover staat een toename van de aankoop van huishoudelijke apparatuur. Hiervan werd in het laatste kwartaal zelfs meer verkocht dan voor de pandemie. 

Eigen vermogen huishoudens verslechterd 

Door de onzekere situatie gaan mensen uit voorzorg meer sparen. Toch is, ondanks een ‘schuchtere’ toename in de kredietverleningen het eigen vermogen van huishoudens de afgelopen maanden verslechterd. Dat betekent dat wanneer de beschermende maatregelen met betrekking tot rente- en schuldbetalingen worden ingetrokken, ‘sommige kwetsbare huishoudens’ economisch in een penibele situatie zullen komen.

Prijsdaling Spaanse huizenmarkt

Voor het eerst sinds het uitbreken van de pandemie wordt een prijsdaling waargenomen op de huizenmarkt. Deze betreft vooral transacties van tweedehandswoningen en is meer uitgesproken op de eilanden en aan de Middellandse Zeekust.

Impact tweede coronagolf minder dan eerste

De toename van het thuiswerken en de elektronische handel hebben ertoe bijgedragen dat de impact van de tweede coronagolf ‘aanzienlijk minder’ is dan tijdens de volledige lockdown in maart. ‘De aanpassing van de gedragspatronen aan de omstandigheden’ en de versnelling in structurele transformatieprocessen zoals digitalisering, beperken de negatieve effecten en openen nieuwe perspectieven.

Dit vind je misschien ook leuk