Toerisme goed voor twee derde van de totale krimp van het Spaanse bbp

door admin
Toerisme goed voor twee derde van de totale krimp van het Spaanse bbp

Dat komt neer op twee derde van de totale daling van het Spaanse bbp. De aangescherpte mobiliteitsbeperkingen in de tweede coronagolf zijn verantwoordelijk voor een omzetdaling van 80 procent in de laatste maanden. Ongeveer 700.000 banen staan op het spel. Als er geen hulp komt is het mogelijk dat de helft van de Spaanse reisbureaus moet sluiten.

“We hebben nog een flinke reis door de woestijn voor de boeg voordat de effecten van het corona-vaccin hun weerslag zullen hebben op de mobiliteit en het toerisme weer enig herstel kan gaan vertonen. De hulpmaatregelen zijn goed bedoeld, maar helaas niet specifiek genoeg voor onze sector. Er is een groot reddingsplan nodig voor directe hulp”, zegt de vice-president van Exceltur, José Luis Zoreda in de krant El Confidencial.

Onevenredige steunverlening voor toerisme in Europa

Exceltur begrijpt dat extra overheidssteun op korte termijn niet mogelijk is vanwege een gebrek aan liquiditeit. Toch strookt het volgens Zoreda niet met het feit dat andere Europese landen, met een aanzienlijk kleinere toeristenindustrie, krachtigere steunmaatregelen op tafel leggen. Zo heeft Duitsland een steunplan van 10 miljard euro beschikbaar gesteld en krijgen Italiaanse reisbureaus en touroperators 400 miljoen euro, is er 100 miljoen euro aan steun voor Italiaanse beurzen en congressen en 100 miljoen euro voor de hotelbranche vrijgemaakt.

Een grauwe jaarafsluiting

“Dit is een race tegen de klok”, benadrukt Zoreda “De situatie van bedrijven in het toerisme is uitzonderlijk dramatisch. In termen van economische activiteit en werkgelegenheid eindigt het jaar grauwer dan verwacht, om maar niet te spreken over gitzwart”. Daarom dringt hij aan op een concreet, gunstig en krachtig plan dat het merendeel van de levensvatbare bedrijven in de sector kan beschermen.

Dit vind je misschien ook leuk