Geen Amazon maar Mojizon en Bolozon met producten van lokale winkeliers

door admin
Geen Amazon maar Mojizon en Bolozon met producten van lokale winkeliers

Met de aangescherpte maatregelen in de tweede coronagolf is aankopen doen in de winkel niet meer zo eenvoudig en worden veel boodschappen online gedaan. Dat gaat voor een niet onbelangrijk deel ten koste van de lokale commercie, terwijl miljardenbedrijven als Amazon.com ook daar weer goed garen bij spinnen.

Mojizon

Bij het gemeentebestuur van Riotinto bleef deze ontwikkeling niet onopgemerkt. Al maandenlang zochten de burgemeester en haar gemeenteraadsleden een manier om de lokale, vaak al noodlijdende, commercie te ondersteunen. Zo ontstond het idee om de producten van de lokale winkeliers te promoten, een onlineverkoopkanaal te creëren en ten slotte de bezorging aan huis te regelen. De eigen Amazon van het dorp werd een feit en kreeg de naam Mojizon, vernoemd naar ‘los mojinos’, de informele benaming voor de inwoners van Riotinto.

Op de Facebookpagina van Mojizon, met inmiddels meer dan 1200 volgers, adverteren de winkeliers met hun producten. Klanten kunnen vervolgens contact opnemen met de winkeliers en de bezorging wordt ten slotte geregeld door medewerkers van de gemeente. 

Het initiatief van Riotinto werd ook elders in Spanje opgemerkt want de gemeente krijgt regelmatig telefoontjes van andere gemeentebesturen met de vraag hoe zij een soortgelijk project van de grond kunnen krijgen. Burgemeester Díaz Cano is trots op haar succesvolle initiatief dat relatief eenvoudig is op te zetten en, op de benzine voor de bezorging na, helemaal kosteloos is. 

Bolozon

In de gemeente Toledo is eenzelfde alternatief voor Amazon van de grond gekomen met de naam Bolozon. De gemeenteraad koos voor een website waar de producten te vinden zijn van alle lokale winkeliers. De website werd in de eerste drie dagen al meer dan 100 duizend keer bezocht. Ook Bolozon is vernoemd naar de informele benaming voor de inwoners van Toledo, de ‘bolos’.

In tegenstelling tot Mojizon stuurt Bolozon de bestelde artikelen naar klanten in heel Spanje. Ook hier komt het initiatief voort uit de behoefte van de gemeenteraad om de lokale commercie een hart onder de riem te steken nadat al verschillende buurtwinkels voorgoed de deuren moesten sluiten. Toen Bolozon een succes bleek, is de website verder ontwikkeld en uitgebreid met onder meer de categorieën levensmiddelen, boeken, mode, brillen, sieraden, artikelen voor huisdieren, kindermode, schoonheidsartikelen, ambachtelijke producten, decoratie en huishoudelijke apparaten. Alles op de website is afkomstig van de lokale winkeliers in Toledo. Klanten kunnen op de website in een veilige betaalomgeving hun aankopen doen en hoeven voor 2,95 euro verzendkosten de deur niet uit om met de kerst van ambachtelijke lekkernijen uit Toledo te genieten.

Dankzij Bolozon en Mojizon ziet ook voor de winkeliers uit Toledo en Riotinto het nieuwe jaar er weer hoopvol uit.

Dit vind je misschien ook leuk