Ibex-35-bedrijven behalen in 2020 vrouwenquotum van dertig procent

door admin
Ibex-35-bedrijven behalen in 2020 vrouwenquotum van dertig procent

Van de in totaal 445 topfuncties binnen de Spaanse beursgenoteerde bedrijven werden er in het afgelopen jaar 138 (dat is 31 procent) bekleed door een vrouw. Daarmee is voor het eerst het streven van 30 procent vrouwen aan de top van het bedrijfsleven bereikt. In 2019 bleef dit aantal met 136 vrouwen daar nog net onder. 

21 Ibex-35-bedrijven voldoen inmiddels aan het vastgestelde vrouwenquotum van 30 procent. Dat betekent dat veertien bedrijven daar nog steeds niet aan voldoen, terwijl de Spaanse Nationale Commissie van Marktwaarden (CNMV) dit percentage voor 2022 al verhoogd heeft naar 40 procent. 

Veertien bedrijven onder de 30 procent vrouwen

Telefónica haalt de 30 procent net niet, en ook Acciona, Colonial, Meliá, Viscofán en Banco Sabadell komen nog 3 procent te kort. Het percentage vrouwen in bestuursfuncties bij Enagás, Naturgy, Amadeus en Bankia varieert tussen de 23 tot 25 procent en Cie Automotive, ACS, Ferrovial en Solaria scoren het slechtst met percentages tussen de 17 en 21 procent. 

Red Eléctrica wordt door evenveel vrouwen als mannen geleid

Alleen bij Red Eléctrica is na de aanstelling van Beatriz Corredor als adviserend en toezichthoudend bestuurder het aantal mannen en vrouwen aan de top gelijk. Daarna volgen Caixabank en Banco Santander, die beiden al voldoen aan het nieuwe vrouwenquotum van 40 procent. Niet ver daaronder zitten nu Indra, Bankinter, Cellnex, Inditex, PharmaMar, Iberdrola en Merlin Properties. 

Veertien beursgenoteerde bedrijven namen in het afgelopen jaar meer vrouwen aan in bestuursfuncties, waaronder energiebedrijf Naturgy dat in voorgaande jaren onder aan de lijst stond. Een van hen, Isabel Estapé, is van mening is dat het percentage vrouwen groter had kunnen zijn als er geen pandemie was geweest. Door de pandemie hebben bedrijven immers andere strategische prioriteiten moeten stellen. 

Selectiecriteria zijn aan het veranderen

Volgens Krista Walochik van HR-consultancybureau Talengo zijn de selectiecriteria voor het invullen van topfuncties aan het veranderen als gevolg van het grotere belang dat wordt toegekend aan een verantwoord sociaal en milieuvriendelijk beleid. Waar voorheen vaak de voorkeur uitging naar academici, ex-politica’s, advocaten en zakenvrouwen, gaat nu de aandacht vooral uit naar vrouwelijke specialisten op het gebied van Finance, Accountancy, ICT en Onderzoek en Ontwikkeling. 

Dit vind je misschien ook leuk