Aantal ERTE-regelingen in Spanje gedaald met tachtig procent

door admin
Aantal ERTE-regelingen in Spanje gedaald met tachtig procent

Tijdens de piek van de eerste coronagolf in april vorig jaar, kwamen 3,5 miljoen werknemers in Spanje tijdelijk zonder werk te zitten. Minister José Luis Escrivá van Sociale Integratie en Sociale Zekerheid heeft laten weten dat het aantal tijdelijke werklozen sinds september vorig jaar ‘gestabiliseerd’ is, ondanks alle maatregelen die getroffen zijn tijdens de tweede coronagolf.

De huidige ERTE-regelingen (waarbij werkgevers geen sociale premies hoeven af te dragen voor tijdelijk werkloze werknemers en laatstgenoemden onder bijzondere omstandigeheden een uitkering ontvangen) zijn nog van kracht tot en met 31 januari. Of de ERTE’s daarna nog een keer worden verlengd, is afhankelijk van de resultaten van het sociale overleg dat op vrijdag 8 januari plaatsvindt. 

Meeste tijdelijk verlorengegane banen op de eilandengroepen

Het hoogste percentage ERTE-regelingen is getroffen voor werknemers op de Canarische Eilanden, waar het wegblijven van de toeristen de grootste gevolgen had. In de provincie Las Palmas maken nu nog ruim 45 duizend werknemers gebruik van de ERTE-regeling, dat is 13 procent van de werkende bevolking. Daarna volgt Santa Cruz de Tenerife met ruim 34 duizend tijdelijk werkloze werknemers, dat is 11 procent van de werkende bevolking.

Ook op de Balearen is het percentage ERTE-regelingen hoog met 9,9 procent van de werkende bevolking. In Castellón (Valencia), Badajoz (Extremadura) en Guadalajara (Castilië-La Mancha) daarentegen werd vorig jaar minder dan 2 procent van de werkende bevolking met een overheidsregeling tegen werkloosheid beschermd. 

35,3 miljard euro naar sociale voorzieningen in 2020

Dinsdag liet het ministerie van Werkgelegenheid weten dat de Spaanse overheid in november vorig jaar voor een bedrag van 2,43 miljard euro aan uitkeringen heeft uitbetaald. Tussen december 2019 en november 2020 werd een totaalbedrag van 35,32 miljard euro uitgekeerd aan sociale voorzieningen. Daarvan werd ruim 14 miljard euro besteed aan de ERTE-regelingen. 

In 2020 kregen bijna 8,1 miljoen Spanjaarden op enig moment een uitkering ter compensatie van baanverlies, met een piek in de maand mei toen bijna 6 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering kregen. De Seguridad Social raakte in 2020 rond de 360 duizend premiebetalende Spanjaarden kwijt, waarbij de tijdelijk werklozen met een ERTE-regeling niet zijn meegerekend. 

Grootste toename van werkloosheid in december sinds 2009

Normaliter daalt het werkloosheidscijfer in Spanje in laatste maand van het jaar als gevolg van de feestdagen, het toegenomen toerisme en de olijfoogst. Vorig jaar echter steeg het werkloosheidscijfer in december met 36.800 nieuw geregistreerde werkzoekenden. Dat is de grootste toename ten opzichte van november sinds 2009. 

Dit vind je misschien ook leuk