Storm Filomena ‘godszegen’ voor gewassen Costa Blanca

door admin
Storm Filomena ‘godszegen’ voor gewassen Costa Blanca

Spanje wordt niet alleen hard geraakt door het coronavirus, maar ook door storm Filomena. De storm zorgt voor dodelijke slachtoffers, het openbaar vervoer heeft moeite om weer op te starten en wegen zijn afgesloten. Toch noemen enkele Spaanse boeren de storm een ‘godszegen’.

Spaanse boeren Costa del Sol blij met storm

Boeren in Vega Baja (Costa Blanca) zijn blij met het extreme weer door storm Filomena. Aan de Costa Blanca uit de storm zich niet in een dik pak sneeuw, maar brengt het vooral veel regen met zich mee. Na een extreem droge herfst en eerste deel van de winter dreigden de gewassen uit te drogen. Dankzij de vele regen hoeven de boeren in deze regio zich daar op dit moment geen zorgen over te maken.

Voornamelijk de citrusvruchten hebben in deze tijd van het jaar veel regen en koele temperaturen nodig om goed te kunnen gedijen. Volgens een gemeenteraadslid in Orihuela heeft de storm in dit gebied niet voor extreme schade gezorgd en kunnen de gewassen juist enorm profiteren van dit regenachtige weer. Zelfs de fruit- en amandelbomen zullen na deze natte periode straks weer vol in bloei gaan staan.

Niet alle boeren in Spanje delen zelfde mening

Volgens de Spaanse site Revistaalimentaria.es zorgt de storm op andere plekken in Spanje juist voor veel schade aan gewassen. In de provincies Granada en Almería valt er al een week veel regen en hagel en voornamelijk door de koude temperaturen worden gewassen behoorlijk aangetast.

Het gevolg hiervan is dat de prijzen voor deze producten enorm zijn gestegen omdat er simpelweg minder geproduceerd wordt. De prijs van een tomaat is met bijna 60 procent gestegen. Uit de wekelijkse rapporten van de vereniging van groente- en fruitsector in Almería (COEXPHAL) blijkt dat de productie van groente en fruit vorige week met 27 procent is gedaald.

Dit vind je misschien ook leuk