Google- en Tobin-tax ingevoerd in Spanje

door admin
Google- en Tobin-tax ingevoerd in Spanje

In oktober 2020 werd aangekondigd dat Spanje in januari 2021 de Google- en de Tobin-tax zou gaan invoeren. De Spaanse nieuwssite Eleconomista.es schreef dat de regering zaterdag 16 januari daad bij het woord heeft gevoegd. De Google-tax is de belasting op digitale bedrijven van grote multinationals. De Tobin-taks is de belasting op financiële transacties.

Spanje denkt 1,8 miljard euro te innen

Met beide belastingen denkt de Spaanse regering zo’n 1,8 miljard euro te innen, nog meer dan eerder aangekondigd. Hoewel de invoering van de Google- en de Tobin-tax afgelopen weekend werd doorgevoerd, zullen de eerste belastingen pas in april (Tobin) en juli (Google) worden geïnd.

Tijdelijke maatregel tot wereldwijd akkoord wordt bereikt

Het invoeren van de Google- en Tobin-tax zal van tijdelijke aard zijn. Bij gebrek aan een wereldwijde fiscale regelgeving op dit vlak hebben enkele landen alvast een eigen belasting ingevoerd. Voor een belasting op digitale bedrijven is een overeenkomst tussen de OESO-landen nodig; voor de belasting op financiële transacties is een akkoord tussen de G-20-landen noodzakelijk.

De Google-tax is een belasting van 3 procent op bepaalde digitale diensten bij bedrijven die minstens 750 miljoen euro aan inkomsten wereldwijd en minimaal 3 miljoen in Spanje per jaar rapporteren. Google, Amazon, Facebook, Netflix en Spotify zijn enkele bedrijven die hiervoor in aanmerking komen. De Tobin-tax is een kleine belasting van 0,2 procent op valutatransacties. Deze is van toepassing bij het verwerven van aandelen in beursgenoteerde bedrijven met een marktkapitalisatie van meer dan 1 miljard euro.

Spanje wordt discriminatie verweten

Het United States Trade Representative (USTR) liet eerder weten dat de invoering van de Google- en Tobin-tax in Spanje, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk discriminerend zou zijn voor Amerikaanse bedrijven, dat het de Amerikaanse handel beperkt en dat dit onverenigbaar zou zijn met de internationale belastingbeginselen.

Dit vind je misschien ook leuk