Baan van een op de vijf tijdelijk werklozen in horeca en toerisme in gevaar

door admin
Baan van een op de vijf tijdelijk werklozen in horeca en toerisme in gevaar

Dat hebben economen laten weten aan eleconomista.es. Daarbij melden zij echter dat een inschatting maken van het definieve aantal verdwenen banen lastig is, gezien de onzekere omstandigheden van dit moment. Wel is het zeker dat de meeste banen dit jaar nog zullen verdwijnen binnen de horeca en de toeristische sector.

Driekwart van toerisme vindt plaats vóór september

Florentino Felgueroso van het Spaans Bureau voor Toegepast Economisch Onderzoek Fedea noemt de situatie voor de toeristische sector op de korte en middellange termijn dramatisch. Zonder concrete cijfers te noemen bevestigt Felgueroso dat veel bedrijven niet meer levensvatbaar zijn, omdat volgens hem niet alleen de aanstaande Semana Santa, maar ook het zomerseizoen als verloren moet worden beschouwd. Dat is praktisch het hele toeristenseizoen, want drie kwart daarvan vindt plaats voor aanvang van de maand september. Volgens een recente voorspelling van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is 70 procent van de volwassen Europese bevolking aan het einde van de zomer gevaccineerd tegen covid-19 en is er dus pas dan sprake van groepsimmuniteit. 

Voorspoediger herstel in Spaanse steden

Toch zal de impact van de pandemie op de toeristische sector in Spanje niet overal even groot zijn. Volgens directeur Raymond Torres van de sectie Economie van studiecentrum Funcas herstelt het toerisme in de Spaanse steden voorspoediger dan in de kustgebieden. Zodra de coronamaatregelen versoepelen en reisrestricties worden opgeheven trekken de steden onmiddellijk weer weekendtoerisme en zakenlieden aan. Ook zullen de minder drukke noordelijke regio’s en een aantal gebieden in Andalusië aantrekkelijk zijn als reizen naar Spanje weer is toegestaan, zoals dat ook afgelopen zomer gebleken is. Meer onzekerheid is er volgens Torres voor de locaties die traditiegetrouw aantrekkelijk zijn voor het massatoerisme uit het buitenland. 

Blijvende veranderingen van reisgedrag?

Felgueroso merkt daarbij op dat, wanneer de pandemie eenmaal is verdwenen, het herstel in heel Spanje sneller zal verlopen dan na de vastgoedcrisis van 2008. Het blijft desondanks nog onzeker wat precies de impact van de pandemie zal zijn op het sociale gedrag van toeristen en daarmee op het herstel van de toeristische sector in Spanje op de langere termijn. Mogelijk heeft deze pandemie voor blijvende veranderingen van het internatioanele reisgedrag gezorgd. 

Economen zijn het erover eens dat, zolang de pandemie nog niet tot de verleden tijd behoort, het herstel van de toeristische en commerciële sector afhankelijk is van de steunplannen van de Spaanse overheid. Volgens hen moet de overheid meer directe steun bieden die uitsluitend gericht moet zijn op de bedrijven die deze onzekere periode nog kunnen uitzingen en dus nog levensvatbaar zijn voor herstel daarna. 

Dit vind je misschien ook leuk