Aantal leerplichtigen in Spanje in afgelopen 20 jaar fors gedaald

door admin
Aantal leerplichtigen in Spanje in afgelopen 20 jaar fors gedaald

Het aantal 3 tot 6-jarigen, dat is de jongste groep leerplichtigen in Spanje, nam in de afgelopen tien jaar zelfs al af met 20 procent. Het is daarmee onvermijdelijk dat er scholen zullen verdwijnen, maar tegelijkertijd biedt die ontwikkeling ook een kans om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren zonder extra overheidsinvestering. De dreiging van het scholenoverschot vergroot nu in ieder geval de toch al gespannen voet waarop het publieke en het semipublieke onderwijs (educación concertada) staan na de recente invoering van de nieuwe onderwijswet van minister Celaá. 

Dalend geboortecijfer in de komende jaren niet gecompenseerd

Volgens directeur Albert Esteve van het Spaanse Centrum voor Demografisch Onderzoek (CED) zal de daling van geboortecijfer in Spanje in de komende jaren nog doorzetten omdat de groep mensen in de vruchtbare leeftijd steeds kleiner wordt, en deze groep bovendien steeds vaker kiest voor een klein gezin. Het is mogelijk dat de generatie die geboren is tussen 2000 en 2008 over een aantal jaar weer meer kinderen krijgt, maar de tendens zal voorlopig nog dalend zijn. De toegenomen migrantenstroom en het economisch herstel als de coronapandemie straks weer voorbij is zullen volgens Esteve de daling van het aantal geboortes niet kunnen compenseren. Buitenlandse vrouwen in Spanje krijgen gemiddeld 1,59 kind, autochtone vrouwen krijgen gemiddeld 1,17 kind. 

Groeimogelijkheden voor het publieke onderwijs

Het Spaans ministerie van Onderwijs verwacht dat het totale aantal leerlingen niet drastisch zal dalen, omdat er buiten het verplichte onderwijs (bestemd voor kinderen en jongeren van 3 tot en met 16 jaar) er nog belangrijke mogelijkheden tot groei zijn: zo kan de leeftijdsgroep 0 tot 2 jaar worden opgenomen in het programma, en kan het aantal vroegtijdige schoolverlaters omlaag (jongeren tussen de 18 en 24 die hooguit een middelbareschooldiploma hebben) met verplicht postmiddelbaar onderwijs. Ook Miguel Soler van het regioministerie van Onderwijs in Valencia verwacht niet dat het dalende aantal leerlingen dramatische effecten zal hebben op het onderwijssysteem. Voor een deel wordt dat namelijk al gecompenseerd door een grote groep docenten die in de komende jaren de pensioengerechtigde leeftijd zal bereiken. 

Dit vind je misschien ook leuk