Spaanse vakantiebranche stelt groot vertrouwen in toegenomen reislust

door admin
Spaanse vakantiebranche stelt groot vertrouwen in toegenomen reislust

Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksinstituut voor toerisme ObservaTUR. Het vooruitzicht om er in alle vrijheid weer op uit kunnen trekken is voor consumenten zelfs een grotere drijfveer dan de aantrekkelijke aanbiedingen van de reisbureaus. Daar zijn onder andere Carrefour Viajes, IAG7, Viajes/Airmet, Iberia, Renfe-SNCF en het Spaans Nationaal Reisagentschap (UNAV) het roerend over eens. 

Als tweede belangrijke reden voor het vertrouwen in een snel herstel van de sector noemen de organisaties het gegroeide spaargeld van de Spaanse huishoudens. Volgens het Spaanse statistiekbureau INE hebben de Spanjaarden als gevolg van alle coronarestricties gemiddeld zo’n 22,5 procent van hun beschikbare bruto-inkomen opzij kunnen leggen. 

Economische onzekerheid remt herstel toeristische sector

Anderzijds zal de toegenomen economische onzekerheid als gevolg van de crisis en de aanhoudende angst alsnog besmet te kunnen raken met het coronavirus het herstel juist vertragen. Ook het verdwijnen van een deel van de toeristische infrastructuur en bedrijven in deze sector als gevolg van de crisis kan een snel herstel in de weg staan. 

Situatie kritiek voor veel reisorganisaties

Reisorganisaties behoren tot de meest door de coronacrisis getroffen sectoren, als gevolg van alle opgelegde langdurige mobiliteitsbeperkingen. Dat leidde tot een fors omzetverlies van 90 procent, waarmee veel bedrijven in een kritieke situatie terecht zijn gekomen. Voor 50 procent van alle werknemers in deze sector is een tijdelijke werkloosheidsregeling ERTE getroffen. Dat meldden vertegenwoordigers van de Spaanse Confederatie voor Reisagentschappen (CEAV) na een bijeenkomst met minister Reyes Maroto van Industrie, Commercie en Toerisme. In de bijeenkomst hebben zij de minister een dringend verzoek gedaan de overheid met “een snel antwoord” te laten komen op hun kritieke situatie en directe financiële hulp te geven waarmee het verdwijnen van veel van deze organisaties kan worden voorkomen. 

Dit vind je misschien ook leuk