Málaga wil meer steun voor toeristische sector van de Costa del Sol

door admin
Málaga wil meer steun voor toeristische sector van de Costa del Sol

Voorzitter van het provinciebestuur Franciso Salado baseert deze conclusie op het rapport ‘Vergelijkend onderzoek economische verliezen Costa del Sol-Canarische Eilanden-Balearen’. Hierin wordt gesteld dat bijna 30 procent van de 7 miljard euro aan overheidssteun voor de toeristische sector naar de beide eilandengroepen gaat. De overige 70 procent moet worden verdeeld over de 15 resterende Spaanse regio’s. 

Te veel aandacht voor de Canarische Eilanden

Ook hekelt Salado het feit dat de overheid alleen voor de Canarische Eilanden de tijdelijke werkloosheidsregeling ERTE voor onbepaalde tijd heeft verlengd. Eerder al had de regering alleen voor de beide eilandengroepen veilige toeristencorridors vrijgegeven als strategie om het lokale toerisme te steunen. Dat de Costa del Sol ook bij het uitdelen van overheidssteun niet gelijk wordt gesteld aan de beide eilandengroepen, heeft volgens Salado kwaad bloed gezet binnen de toeristische sector in zijn gebied. In 2019 was de Costa del Sol met meer dan 242 duizend accommodaties immers goed voor bijna tien procent van het nationale toerisme in Spanje. 

Volgens het vergelijkend onderzoek is de klap voor het toerisme voor de eilandengroepen en de Costa del Sol vrijwel even hard: in de provincie Málaga ging 55,2 procent van de banen in deze sector verloren, op de Canarische Eilanden was dat 53,1 en op de Balearen 78,9 procent. Gekeken naar de afname van het aantal reizigers dat in toeristische accommodaties verbleef, leed de provincie Málaga een verlies van 70,8 procent, versus 70,6 procent op de Canarische Eilanden en 87 procent op de Balearen. Op de luchthaven van Málaga was er een reizigersafname van 74,5 procent, op de Canarische Eilanden was dat 63,1 en op de Balearen 77,5 procent. 

‘Verdeling gebaseerd op politieke motieven’

Dat zijn cijfers die volgens het provinciebestuur de achterstelling van de Costa del Sol niet rechtvaardigen. Op de twaalf punten waarop in het onderzoek de impact van de pandemie is gemeten, is deze op twee punten zelfs het grootst aan de Costa del Sol, en het op één na grootst op zeven van de twaalf overige punten.

De Balearen blijft de hardst getroffen regio, maar de verliezen aan de Costa del Sol zijn groter dan die van de Canarische Eilanden. Dat de overheid meer oog heeft voor de impact van de pandemie op de beide eilandengroepen dan op de Costa del Sol is volgens Salado volledig onterecht en enkel gebaseerd op politieke criteria. Het is volgens hem dan ook geen toeval dat beide eilandengroepen worden geregeerd door een socialistisch bestuur. 

Misnoegen is volgens PSOE-delegatie onterecht

Afgelopen maandag heeft Salado in een brief aan minister Nadia Calviño van Economische Zaken en minister María Jesús Montero van Financiën verzocht de verdeling van de overheidssteun te heroverwegen, en de Costa del Sol gelijk te stellen aan de beide eilandengroepen. In een reactie daarop liet woordvoerder Antonia García van de PSOE-delegatie in Málaga weten dat Salado het niet bij het rechte eind heeft. Volgens haar heeft de regio Andalusië meer dan een miljard euro aan overheidssteun toegezegd gekregen, waarvan zo’n 231 miljoen euro direct bestemd is voor de toeristische sector van Málaga. 

Dit vind je misschien ook leuk