Arbeidskansen voor ERTE-werklozen in Spanje worden steeds kleiner

door admin
Arbeidskansen voor ERTE-werklozen in Spanje worden steeds kleiner

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Banco de España deed naar de arbeidsmogelijkheden voor werknemers met een tijdelijke werkloosheidsregeling ERTE. Een herintrede op de arbeidsmarkt zal volgens dit onderzoek problematisch zijn voor werknemers uit alle sectoren die langer dan drie maanden tijdelijk werkloos zijn of dit in de zomer van 2020 zijn geworden. Het grootste deel, 57 procent, van deze werknemers is werkzaam in de horeca of de detailhandel. 

Voor de werknemers die in het tweede kwartaal van 2020 tijdelijk werkloos werden, is de ERTE-regeling een effectief mechanisme gebleken om terug te kunnen keren in het arbeidsproces. 70 procent van de werknemers die in april, mei en juni een ERTE kregen, kon in de zomermaanden weer aan het werk, terwijl dat maar voor 40 procent van de mensen die hun baan definitief kwijtraakte het geval was.  

ERTE’s alleen voor zwaarst getroffen sectoren

Een belangrijke conclusie uit het onderzoek van de Banco de España is dat deze effectiviteit van het ERTE-mechanisme afneemt, naarmate de tijdelijke werkloosheid voortduurt. Hoe langer het voor een werkgever duurt om de activiteiten te kunnen hervatten, hoe kleiner de kans wordt dat werknemers in hun oude functie kunnen terugkeren. Toch pleit de Banco de España ervoor om de ERTE’s te handhaven voor de zwaarst getroffen sectoren tot het einde van de coronacrisis. Voor hen is de kans op herintrede in het arbeidsproces nog altijd 16 procent groter dan voor de werknemers met een definitief ontslag. 

Op 31 mei aanstaande eindigen de huidige ERTE-regelingen, maar de Spaanse overheid heeft inmiddels laten weten dat dit werkbeschermingsmechanisme vanaf 1 juni opnieuw verlengd wordt. De Banco de España adviseert echter op basis van het onderzoek deze ERTE’s alleen te handhaven voor de zwaarst getroffen sectoren, dat zijn dus de horeca en de detailhandel. 

Omscholing voor werk in sectoren met beter perspectief

Ook pleit de Banco de España voor een opleidingstraject voor alle werknemers met een ERTE, zodat zij ook binnen andere sectoren een baan kunnen zoeken. Nu geeft slechts 11 procent van de tijdelijk werklozen aan bezig te zijn of te zijn geweest met bij- of omscholing. Voor de toekomst moet de werkgelegenheidsbescherming van de overheid op twee punten worden aangepast volgens het onderzoek. Ten eerste moet de bescherming tegen werkloosheid niet voor alle sectoren dezelfde zijn en ten tweede moeten er meer mogelijkheden komen om werkloze werknemers in andere sectoren met betere perspectieven aan het werk te laten gaan. 

Dit vind je misschien ook leuk