Valencia draagt paella voor als nationaal cultureel erfgoed

door admin
Valencia draagt paella voor als nationaal cultureel erfgoed

Hiermee wordt het sociale samenzijn bedoeld bij zowel het bereiden als het consumeren van het wereldberoemde Spaanse gerecht. Het technisch comité dat beoordeelt of iets als Bien de Interés Cultural (BIC) wordt voorgedragen, oordeelde dat paella een zeer gewaardeerd immaterieel erfgoed is met een historisch-culturele traditie die niet alleen regionaal en nationaal maar ook internationaal van groot belang is. 

Spaans icoon

Het comité noemt paella “een traditioneel en tegelijk eigentijds gerecht”, een “verbindend fenomeen” dat “het karakter van de Valenciaanse samenleving weerspiegelt”. Paella is het symbool van Valencia, een gerecht dat de tand des tijds heeft doorstaan en nog steeds van generatie op generatie wordt doorgegeven, zegt het comité. Vooral de verschillende manieren waarop paella kan worden bereid, verheffen dit gerecht tot een cultureel Spaans icoon. 

Over de ingrediënten en de bereidingswijze van paella zijn de meningen zeer verdeeld. Het comité ziet de verschillende variaties als een gevolg van de globalisering en internationalisering van het gerecht. Zo wordt in Italië de rijst als in een risotto gaar geroerd. 

Lange procedure

Voordat paella definitief wordt voorgedragen voor de titel BIC, moet het rapport van het comité nog gepubliceerd worden in de Staatskrant van Valencia. Daarbij moeten ook de Universiteit van Valencia, de Academie voor Schone Kunsten en het regioministerie van Cultuur verslag uitbrengen als adviserende instanties. 

Volgens directeur Carmen Amoraga van het regiodepartement Cultuur en Erfgoed, doet de voordracht van paella eer aan een belangrijke traditie van sociaal samenzijn. Sommige feesten en tradities draaien om het bereiden en eten van de paella, waarbij het hele dorp betrokken is. 

Immaterieel werelderfgoed

Ook locoburgemeester van Valencia Sandra Gómez heeft zich verheugd getoond over het kandidaatschap van paella als bien de interés cultural. Voor haar betekent dit een eerste stap op weg naar de titel van immaterieel werelderfgoed. Als de erkenning van BIC binnen is, kan het regioministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport het Valenciaanse rijstgerecht voordragen voor registratie op de Unesco werelderfgoedlijst, waarop de pizza Napolitana en het mediterrane dieet hun plaats al hebben verdiend.    

Dit vind je misschien ook leuk