Op iedere vijf nieuw geopende filialen in Catalonië verdwenen er acht

door admin
Op iedere vijf nieuw geopende filialen in Catalonië verdwenen er acht

Maar 56 procent van de ondernemingen heeft enige vorm van financiële compensatie gekregen van de overheid. Dat blijkt uit gegevens van de Catalaanse retailorganisatie Comertia waarbij familiebedrijven zijn aangesloten die samen goed zijn voor 4000 verkooppunten in de regio Catalonië.  

Meeste sluitingen in modesector en horeca 

Concreet heeft 42 procent van de aangesloten ondernemingen een nieuwe vestiging kunnen openen, terwijl 57,5 procent ten minste één vestiging heeft moeten sluiten. Gekeken naar de verschillende sectoren, zijn de meeste nieuwe vestigingen geopend op het gebied van huishoudelijke artikelen en levensmiddelen. De modesector en de horeca daarentegen zijn de sectoren die de grootste verliezen hebben geleden. 

53 procent van de bij Comertia aangesloten ondernemingen heeft normaal gesproken een jaaromzet van tussen de 10 en 50 miljoen euro en 66 procent heeft een personeelsbestand van tussen de 51 en 250 werknemers. Een belangrijk deel van deze ondernemingen heeft filialen in winkelcentra, locaties die door de coronamaatregelen extra hard getroffen zijn.

Overheidshulp ontoereikend

Ondanks dat de ondernemingen in Catalonië het zwaar hebben, heeft maar iets meer dan de helft gebruik kunnen maken van de compensatie van de overheid. 34 procent van de bedrijven die voor deze compensatie in aanmerking kwamen, ontving tussen de 20 en 50 duizend euro, 19 procent kreeg maximaal 10 duizend euro. Volgens voorzitter David Sánchez van Comertia is deze overheidsbijdrage absoluut ontoereikend geweest. Als de situatie onveranderd blijft, zullen volgens hem in de komende maanden nog veel meer bedrijven moeten sluiten omdat het geld echt op is en leningen niet meer worden verstrekt. De hulp aan het bedrijfsleven in Spanje steekt volgens Sánchez schril af bij de financiële hulp die andere EU-lidstaten hebben verleend. In Duitsland en Frankrijk bijvoorbeeld is 70 procent van de omzet uit het jaar voor de crisis gecompenseerd. 

Regionale verschillen zijn groot

Het Catalaanse regiobestuur heeft deze week een budget goedgekeurd van 4 miljoen euro voor horecabedrijven die gevestigd zijn in overdekte winkelcentra. Deze locaties zijn al sinds begin januari van dit jaar gesloten. Horecabelangenorganisaties in Catalonië hebben het regiobestuur verweten een onzinnig en stuurloos coronabeleid te voeren, en drongen daarbij aan op het ontzien van de sector bij het doorvoeren van nieuwe maatregelen. Volgens de horecabelangenorganisatie van Barcelona waren tussen oktober en maart de bars en restaurants in Catalonië 1.350 uur geopend, dat is liefst 60 procent minder vergeleken met de bars en restaurants in Madrid. 

Dit vind je misschien ook leuk