Landbouwinvesteerders zetten in op pistacheteelt in Spanje

door admin
Landbouwinvesteerders zetten in op pistacheteelt in Spanje

Nu wordt de pistachemarkt nog gedomineerd door landen als Iran, Turkije en Amerika, maar investeerders tonen steeds vaker interesse voor de verbouwing van deze noot in Spanje. Zo kocht recent nog de Portugese landbouwinvesteerder Treemond 1000 hectare landbouwgrond van Grupo Osborne in Malpico de Tajo (Toledo).   

Met deze aankoop is Treemond voornemens in de komende jaren uit te groeien tot marktleider binnen de notensector van Spanje en Portugal. Een niet onverstandige investering omdat de pistacheboom zowel bestand is tegen de warmte van de Spaanse zomer als tegen de vorst in de winter. Bovendien is de vraag naar pistachenoten in Spanje en ook daarbuiten in de afgelopen jaren toegenomen. Jaarlijks wordt wereldwijd 762 miljoen kilo pistachenoten geconsumeerd.

Grote winstmarges 

Momenteel is in Spanje 30 duizend hectare landbouwgrond in gebruik voor de pistacheteelt, waarvan 20 duizend hectare in de regio Castilië-La Mancha. Volgens berekening van de Spaanse exportorganisatie Ecex, exporteerde Spanje in 2019 voor 632 duizend euro aan pistachenoten. De import van deze noten is met een waarde van 1,314 miljoen euro echter aanzienlijk groter.

Investeerders springen nu in op dit gat met de aankoop van landbouwgrond die nu nog gebruikt wordt voor de graanteelt. Bronnen rond de investeerders melden dat het vier tot vijf jaar duurt voordat er voor het eerst geoogst kan worden, maar dat vanaf dan de winstmarges veel groter zijn dan bij bijvoorbeeld de graanteelt. Bovendien kunnen de bomen decennialang inkomsten genereren. 

Treemond was niet de eerste grote investeerder die belangstelling toonde voor de pistacheteelt in Spanje. Ook het Spaanse bedrijf Natural Woody Crops zag mogelijkheden en investeerde 5,5 miljoen euro in een pistacheplantage van 530 hectare in Los Monegros (Zaragoza). De bekende Spaanse producent van mediterrane levensmiddelen Borges, heeft eveneens geïnvesteerd in 724 hectare landbouwgrond voor de teelt van amandelen, walnoten en pistachenoten. 64 procent van de notenteelt in de regio Extremadura is in handen van Borges. 

Groeimarkt

Dat de pistachenoot aan populariteit wint is te zien aan de toegenomen consumptie in de afgelopen jaren. Ondanks dat de import in Spanje aanzienlijk groter is dan de export, verdubbelt deze export zich sinds 2015 jaarlijks en is sindsdien met meer dan 1000 procent toegenomen. Volgens bronnen binnen de sector, kan iedere hectare pistacheteelt tussen de 6 en 8 duizend euro per oogst opbrengen. Nu is ruim 75 procent van de teelt geconcentreerd in Castilië-La Mancha, 16 procent in Andalusië, 5 procent in Murcia, 4,2 procent in Castilië en León en 3,7 procent in Catalonië. 

Wereldwijd komen nu 48 procent van de pistachenoten uit de Verenigde Staten, 29,5 procent uit Iran, 12,2 procent uit Turkije, 8 procent uit Syrië en nog maar 2,5 procent uit de Europese Unie. Als het aan grote agrarische investeerders ligt, komt daar nu dus verandering in en heeft Spanje potentie om zich op mondiaal niveau bij de belangrijkste exportportlanden van de pistachenoot te voegen.  

Dit vind je misschien ook leuk