Moederbedrijf Iberia en Vueling start vluchten duurzame brandstof

door admin
Moederbedrijf Iberia en Vueling start vluchten duurzame brandstof

Tegen die tijd zullen ook de vliegmaatschappijen die bij de groep horen vliegen met efficiëntere toestellen, zoals Airbus A320neo en A350. Het doel hiervan is om de totale CO2 uitstoot tot nu te reduceren. IAG heeft berekend dat om dit doel te bereiken ruim een miljoen ton aan duurzame brandstof per jaar ingekocht moet worden. Dit vertaalt zich in een vermindering van koolstoof uitstoot van 2 miljoen ton op jaarbasis.

Gerecyclet huishoudelijk afval voor vliegtuigbrandstof

Voorts heeft de groep bekendgemaakt 400 miljoen dollar te investeren in de ontwikkeling van duurzame brandstoffen voor de komende 20 jaar. Op dit vlak is het bedrijf een samenwerking aangegaan met LanzaJet en Velocys. Dit omvat Europa’s eerste fabriek in het Verenigd Koninkrijk die huishoudelijk afval recyclet voor omzetting in vliegtuigbrandstof, die in 2025 in bedrijf zal worden genomen. 

Overheidssteun van cruciaal belang

“Overheidssteun is van cruciaal belang om dit doel te bereiken door investeringen aan te trekken om duurzame brandstofcentrales voor de luchtvaart te bouwen die voldoende aanvoer bieden voor de luchtvaartindustrie, waarmee hoogwaardige groene banen en economische groei op wereldschaal worden gecreëerd”, voegde Luis Gallego Martín, bestuursvoorzitter van IAG toe.

Naar een duurzame toekomst

Voor 2050 heeft de holding nog een mijlpaal voor ogen: Het bedrijf wil de hele leveranciersketen betrekken bij het doel om de netto CO2-uitstoot op 0 te krijgen. Gallego Martín: “De overgang naar een koolstofarm bedrijfsmodel is duidelijk een uitdaging, maar ondanks de huidige pandemie blijven we standvastig wat betreft onze klimaatverplichtingen.”

De grootste bijdrage om tegen 2050 de nulemissies te kunnen bereiken is afkomstig van het vliegen met efficiëntere vliegtuigen, zoals de eerdergenoemde Airbus A320neo en A350. Hiermee worden respectievelijk de korte/middellange en lange afstandsvluchten uitgevoerd. Deze zullen tussen 15 en 25% efficiënter zijn dan andere modellen met vergelijkbare capaciteit.

Deze maatregelen hebben ertoe geleid dat Iberia er tussen 2010 en 2019 in is geslaagd om de uitstoot per passagier met 15% van de totale uitstoot van vervuilende stoffen te verminderen. Naast deze positieve resultaten is het doel van IAG om tegen 2025 een reductie van nog eens 5% te realiseren.

IAG

IAG heeft de vliegmaatschappijen Iberia, Vueling, British Airways, Aer Lingus en Level onder zich en is een in Spanje geregistreerd bedrijf met aandelen genoteerd aan zowel de London Stock Exchange en de beurs in Madrid. Het hoofdkantoor is gevestigd op London Heathrow Airport (VK).

Dit vind je misschien ook leuk