CaixaBank trekt 500 van de aangekondigde ontslagen in

door admin
CaixaBank trekt 500 van de aangekondigde ontslagen in

Het gaat om de grootste voorgestelde ontslagronde in de financiële sector uit de Spaanse geschiedenis. Na felle kritiek op het drastische reorganisatieplan komt Caixabank met het initiatief om voor alle 7.791 werknemers voor wie een definitieve ontslagregeling (ERE) is getroffen een alternatieve baan te zoeken. Voor de 500 werknemers die in eerste instantie ook hun baan zouden kwijtraken wordt een andere functie binnen de bank gezocht. 

Het is voor het eerst dat een bank in Spanje voor alle ontslagen werknemers op zoek gaat naar een arbeidsalternatief. Banco Santander heeft toegezegd voor een deel van de ontslagen werknemers eind dit jaar op zoek te gaan naar ander werk. 

Zeker de helft van ontslagen werknemers jonger dan 50 jaar

Caixabank komt met de herziening van het reorganisatieplan nadat de vakbonden het voorgestelde massaontslag van tafel veegden en ook de Spaanse regering druk legde op het reduceren van het aantal ERE-regelingen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de bank in de loop van de volgende maand, na nieuw overleg met de sociale partners, het aantal ontslagen nog verder terugschroeven. Details over het relocatieplan zullen na de komende sociale overleggen worden bekendgemaakt. Dit herplaatsingsplan is van groot economisch belang omdat zeker de helft van de ontslagen werknemers jonger is dan 50 jaar. 

BBVA sluit contract met Randstad voor relocatie

Net als Caixabank heeft ook BBVA aangekondigd nieuw werk te zullen zoeken voor de 3.798 ontslagen werknemers. Daarvoor heeft BBVA een akkoord met Randstad gesloten. In tegenstelling tot Caixabank zoekt BBVA geen alternatief werk binnen de eigen organisatie en is het aantal ERE-regelingen tot dusver niet gereduceerd. De termijn waarbinnen naar alternatief werk wordt gezocht is verlengd naar maximaal twee en een half jaar.

Randstad neemt de begeleiding, opleiding en advisering op zich voor alle ontslagen werknemers en zoekt voor ieder van hen naar een gepaste nieuwe functie. Extra aandacht zal er ook gaan naar de werknemers van 45 jaar en ouder en werknemers die bijna de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. 

Evenals Caixabank en Santander voert BBVA de reorganisatie door uit noodzaak kosten te besparen als gevolg van de coronapandemie en de verdergaande digitalisering van de financiële sector. Ook het initiële plan van BBVA is niet door de sociale partners geaccepteerd. Zij eisen dat de bank het aantal voorgestelde ERE-regelingen reduceert en met een voorstel komt voor vrijwillige ontslagregelingen. 

Dit vind je misschien ook leuk