Teruggekeerd vertrouwen zorgt voor grote inhaalslag dienstensector in mei

door admin
Teruggekeerd vertrouwen zorgt voor grote inhaalslag dienstensector in mei

De zogeheten PMI-index (ook wel inkopersindex) die een indicatie geeft over het vertrouwen dat inkoopmanagers hebben in de economie, steeg van 54,6 in april naar 59,4 in mei. Dat is aanzienlijk hoger dan de verwachte PMI van 57,9. Een waarde van 50 of meer wordt doorgaans gezien als een teken van economische groei. 

Vertrouwen is terug

Het snelle herstel zette in april in, als gevolg van een fors toegenomen vraag naar diensten. Omdat bedrijven steeds meer vertrouwen hebben gekregen in de toekomst, hebben zij ook weer meer mensen in dienst genomen. Meer dan 60 procent van de ondervraagde bedrijven voorziet nog een verdere toename van de activiteiten in het komende twaalf maanden vergeleken met de huidige situatie.  

Ondanks dat nog steeds de meeste mensen (tijdelijk) zonder baan zijn komen te zitten in de dienstensector, waren dat er in april alweer 93.327 minder. Sinds februari, de maand waarin het hoogste aantal werklozen werd geregistreerd, neemt dit aantal al drie maanden op rij verder af. 

Een vergelijkbare trend doet zich voor in de industriële sector waar dit kwartaal eveneens het aantal geregistreerde werkzoekenden fors daalde. In mei nam dit aantal met 9.403 af en kwam het werkloosheidscijfer op het laagste niveau sinds in maart vorig de pandemie uitbrak. 

Grootste herstel in de horeca 

Het grootste banenherstel in mei ten opzichte van de maand daarvoor deed zich voor in de horecasector (+6,13 procent), gevolgd door de administratieve sector (+1,29 procent) en de commerciële sector (+0,64 procent). 

De grote Spaanse vakbonden hebben vertrouwen in een verder herstel van de economische activiteiten aankomende zomer, gevolgd door een stabiele groei van de economie en de werkgelegenheid.  

Dit vind je misschien ook leuk