Vier op de vijf woningen in Spanje heeft ondermaats energielabel

door admin
Vier op de vijf woningen in Spanje heeft ondermaats energielabel

Ten eerste dragen duurzame woningen en kantoren significant bij aan een beter milieu. Ten tweede zijn energiezuinige woningen beter voor de gezondheid en portemonnee van de bewoners en als laatste betekent verduurzaming van het Spaanse vastgoedpark een flinke impuls voor de lokale werkgelegenheid. 

Duurzame woning goed voor mentaal en fysiek welzijn

Nu zijn volgens ecologisch projectbureau Greenward Partners nog 4 op de 5 woningen of kantoren in Spanje niet energie-efficiënt. Dat houdt in dat ze slecht zijn geïsoleerd, slechte of geen luchtverversingssystemen hebben of andere gebreken waardoor veel kostbare energie verloren gaat.

Met het huidige ritme waarin woningen worden gerenoveerd, reiken de gevolgen echter verder dan alleen de verspilde energie. Onderzoeken hebben namelijk herhaaldelijk uitgewezen dat slecht geïsoleerde en slecht geventileerde woningen een negatieve invloed hebben op de fysieke en mentale gezondheid van de bewoners. 

Verduurzaming vastgoed is positieve impuls voor Spanje

Met een goede isolatie, goed afgestelde verwarmings- en warmwatersystemen en duurzame energie-installaties zoals zonnepanelen, kan wel 50 tot 80 procent van het huidige energieverbruik worden bespaard. En dat heeft zoals gezegd voordelen voor het milieu, de volksgezondheid, sociale inclusie en de portemonnee. In dat opzicht is de 6 miljard euro uit het Europese Noodfonds die Spanje investeert in de energietransitie een positieve impuls voor het land. 

Publiek-private samenwerking essentieel

Volgens Davide Cannarozzi van GNE Finance is een publiek-private samenwerking essentieel voor de verduurzaming van het Spaanse onroerend goed. Zonder deze samenwerking zou woningrenovatie alleen zijn weggelegd voor het rijkere deel van de bevolking. Eco-renovatie van woningen op de politieke agenda zorgt voor sociale cohesie en een eerlijkere verdeling van de welvaart in Spanje. 

Om deze inclusieve energietransitie in Spanje te bewerkstelligen nemen Fundación Repsol en GNE Finance de planning van de duurzame renovatie van woningen voor hun rekening, met prioriteit voor de meest kwetsbare wijken. Uiteindelijk moeten miljoenen Spanjaarden van deze eco-renovatie kunnen profiteren.  

10 duizend banen per jaar

Fundación Repsol verwacht in de komende vier jaar jaarlijks meer dan 12 duizend ton CO2 te kunnen besparen en jaarlijks meer dan 10 duizend nieuwe banen te creëren. 

Dit vind je misschien ook leuk