Dertig Spaanse ex-politici verdienen miljoenen na plaatsing bij staatsbedrijven

door admin
Dertig Spaanse ex-politici verdienen miljoenen na plaatsing bij staatsbedrijven

De controversiële benoeming van Marc Murtra als niet-uitvoerend voorzitter van Indra heeft het debat over de aanwezigheid van oud-politici in de raden van bestuur van staatsbedrijven opnieuw aangewakkerd. Murtra was voormalige stafchef van de socialiste Joan Clos op het ministerie van Industrie, en krijgt een salaris van 550.000 euro per jaar. Hij is de laatste politicus die in het bestuur van een groot staatsbedrijf belandt en zeker niet de enige. 

Minstens dertig hooggeplaatste functies of politici, waaronder zes voormalige ministers van de PSOE en de PP, zitten momenteel in de raden van bestuur van bedrijven die eigendom zijn van de staat en samen hebben ze het afgelopen jaar zo’n 8,5 miljoen euro ontvangen. Deze informatie werd verstrekt door Vozpópuli op basis van gegevens van de Nationale Markt Veiligheidscommisie CNMV en de Raad voor Transparantie.

Drie andere bestuursleden met een socialistisch verleden naast Murtra zijn: voormalig minister van Industrie Miguel Sebastián, voormalig parlementslid Antonio Cuevas en Silvia Irazo, staatssecretaris van Handel tijdens de regering van José Luis Rodríguez Zapatero. De drie ontvingen in 2020 respectievelijk een vergoeding van 112.500, 120.000 en 119.000 euro voor hun werkzaamheden als bestuurder bij Indra.

De lijst van politici die deel uitmaken van de raad van bestuur van grote bedrijven die staatseigendom zijn is zelfs nog hoger in andere beursgenoteerde bedrijven zoals Red Eléctrica of Enagás, maar strekt zich ook uit tot andere bedrijven met publiek kapitaal zoals Aena, Navantia, Hispasat, onder andere Correos, Paradores en Loterijen.

Red Eléctrica: drie politici en vijf voormalige hoge ambtenaren

Enagás: negen voormalige politici, twee hoge functies en 4,47 miljoen

Ebro Foods, Hispasat, Navantia, Correos …In Ebro Foods, waar SEPI 10,36% van de aandelen bezit, verschijnt de adjunct-directeur van Investees van de SEPI María Jesús Garrido en ook de socioloog Belén Barreiro (180.000 euro in 2020), die werkte als hoofd van de afdeling Kabinetsanalyse de La Moncloa tijdens de eerste regering van Zapatero en later, in mei 2008, werd ze benoemd tot president van het Sociological Research Centre (CIS).

Alle bovengenoemde vennootschappen hebben via de CNMV de bezoldiging van hun bestuurders openbaar gemaakt, zoals wettelijk vastgelegd voor alle beursgenoteerde vennootschappen. Er zijn echter ook voormalige politieke functies in openbare of staatsbedrijven die niet beursgenoteerd zijn.

José Luis Navarro, voormalig raadslid in de Raad van Bestuur van Extremadura, is de voorzitter van Enresa en ontving hiervoor vorig jaar 170.000 euro. Bovendien is de huidige president van het Correos Juan Manuel Serrano, voormalig stafchef van de Federale Uitvoerende Commissie van de PSOE, met een salaris van bijna 200.000 euro. Manuel Lago, voormalig plaatsvervanger van En Marea en huidig ​​adviseur van minister Yolanda Díaz is directeur bij Navantia, en drie dochterondernemingen van de rederij, SAES, Sainsel en Cetarsa, worden respectievelijk voorgezeten door voormalige socialistische senatoren Joaquín López Pagán (119.369 euro bruto), Susana Hernández en Juan Andrés Tovar (119.000 euro bruto).

De Spaanse luchthavenautoriteit Aena wordt bestuurd door Maurici Lucena, een voormalig PSC-afgevaardigde in het parlement, en de staatshotelketen Paradores wordt geleid door Óscar López, voormalig secretaris van de Organisatie van de Socialisten.

Dit vind je misschien ook leuk