
Dat niet iedereen in Spanje even hard is getroffen door de pandemie lijkt inmiddels duidelijk. De Spaanse krant El Mundo schreef maandagavond over een rapport van de Bank van Spanje waarin de impact van de coronacrisis op banken en gezinnen met elkaar werd vergeleken.
Verschillende impact crisis voor bedrijven en huishoudens
Hoewel deze conclusie zeker niet voor alle bedrijven en huishoudens geldt, blijkt het overgrote deel van bedrijven in Spanje zich massaal in de schulden te hebben gestoken om faillissement te voorkomen. Dit terwijl huishoudens hun economische situatie zelfs hebben verbeterd door de financiële steun van de overheid waar veel mensen gebruik van hebben gemaakt.
Torenhoge schulden voor Spaanse bedrijven
De Spaanse bank laat weten dat veel bedrijven in Spanje een jaar coronacrisis hebben overleefd, maar niet zonder de opbouw van torenhoge schulden. Om het tekort aan inkomsten goed te maken, gingen veel bedrijven leningen aan. In het afgelopen jaar steeg de schuldenlast van Spaanse bedrijven met gemiddeld 6,25 procent, het hoogste percentage sinds 2008. In dat jaar begon de financiële crisis waarna er een einde kwam aan de kredietbubbel die in de jaren daarvoor was ontstaan.
Gezinnen in Spanje in ‘spaarstand’
Terwijl bedrijven zich in de schulden staken, belandden de gezinnen in Spanje juist in een ‘spaarstand’ en bouwden ze veel sneller een buffer op voor de komende periode. Ook de financiële steun in de vorm van een ERTE-regeling of hulp voor zelfstandigen in Spanje zorgde ervoor dat werknemers in de zwaarst getroffen sectoren gedeeltelijk hun inkomen hebben kunnen behouden.
Dat gezinnen extra hebben gespaard, blijkt uit cijfers van de Spaanse bank. Het spaargeld van huishoudens in Spanje is het afgelopen jaar met 8 procent gestegen tot een record van zo’n 979 miljard euro. In totaal is het spaargeld van huishoudens met bijna 24,5 miljard euro toegenomen. Veel Spaanse gezinnen hebben zelfs hun aflosregeling voor hun hypotheek, sinds het barsten van de vastgoedzeepbel in 2009, kunnen voortzetten.
Hoewel dit de conclusie is na één jaar coronapandemie, laat de Bank van Spanje weten dat de crisis, voor zowel bedrijven als gezinnen, nog niet voorbij is en dat na het stopzetten van financiële steun pas zal blijken hoe goed beide doelgroepen uit de crisis komen.