Banen van 270 duizend tijdelijk werklozen in Spanje verloren gegaan

door admin
Banen van 270 duizend tijdelijk werklozen in Spanje verloren gegaan

Volgens inschatting van de Spaanse denktank Funcas zullen namelijk 270 duizend werknemers voor wie een tijdelijke werkloosheidsregeling ERTE werd getroffen, niet kunnen terugkeren naar hun oorspronkelijke werkgever. Dat zou concreet betekenen dat zes op de tien werknemers die nu nog met een ERTE thuiszitten, voorgoed hun baan zijn kwijtgeraakt. 

Volgens deskundigen van Funcas heeft dit een negatieve invloed op de nu al bestaande kloof tussen arbeidsmarkt van Spanje en die van de grootste Europese economieën. Om deze kloof te dichten, dringt Funcas aan op de nodige hervormingen die zullen leiden tot een stabielere werkgelegenheid in Spanje, die volgens de denktank alleen mogelijk is als de staatsschuld omlaag gebracht wordt. 

Werkgelegenheid pas eind volgend jaar op oude niveau

De 40 procent die naar alle waarschijnlijkheid het werk kan hervatten (dat zijn 180 duizend tijdelijk werklozen), is voornamelijk werkzaam in de horeca- en recreatiesector, waar de covid-restricties grotendeels zijn opgeheven. Rekening houdend met de banengroei in de komende periode, betekent dit dat pas aan het einde van 2022 de Spaanse werkgelegenheid terug is op het niveau van voor de coronapandemie. 

Van 3,6 miljoen naar 360 duizend tijdelijk werklozen

De voorspelling van Funcas is pessimistischer dan de voorspelling die de Spaanse overheid heeft gedaan omtrent het herstel van de werkgelegenheid. Die gaat namelijk niet uit van 270 duizend, maar van 170 duizend verloren banen. Dat zijn er nog steeds een heleboel, maar daarbij moet niet worden vergeten dat het werkbeschermingsmechanisme ERTE in april 2020 voor 3,6 miljoen werknemers uitkomst bood. Minister José Luis Escrivá van Werkgelegenheid liet gisteren weten dat van deze 3,6 miljoen tijdelijk werklozen er nu nog maar 360 duizend over zijn. 

Staatsschuld

Om voor een stabiele arbeidsmarkt te zorgen, moet de Spaanse overheid er volgens Funcas alles aan doen om de staatsschuld omlaag te brengen. Doet zij dat niet, dan zal deze na in het afgelopen jaar al te zijn toegenomen van 95 naar 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp), in 2027 zijn opgelopen tot 121 procent van het bbp. Bovendien loopt Spanje dan het risico dat de Europese Unie drastische fiscale hervormingen gaat eisen die Spanje op korte termijn moet doorvoeren. 

Ook andere deskundigen, onder wie hoogleraar Toegepaste Economie Santiago Lagos Peña, onderstrepen het belang van het terugdringen van de staatsschuld. Dit jaar nog moet er volgens Lagos Peña een effectieve en geloofwaardige strategie worden uitgezet om deze schuld omlaag te brengen. En te houden, zodat Spanje niet zoals vóór de coronapandemie al het geval was, structureel met een torenhoge schuld geconfronteerd wordt. 

Dit vind je misschien ook leuk