Hevige bosbranden in verschillende delen van Spanje

door admin
Hevige bosbranden in verschillende delen van Spanje

De branden in de provincies Huelva en Albacete daarentegen zijn inmiddels grotendeels geblust. Volgens hoofdinspecteur David Borrell van de Spaanse Brandweer is de situatie in Tarrogona ‘zeer instabiel’, en is nu nog geen 80 procent van de omtrek van de brand onder controle. In Catalonië moesten zaterdag bijna 100 mensen door de bosbranden worden geëvacueerd. 

De eerste bosbrand van afgelopen weekend brak uit in Ventalló (Girona) en verwoestte 50 hectare grond. Het vuur is nog niet overal gedoofd, maar de brandweer heeft de situatie hier wel onder controle. De tweede en grootste brand ontstond in Conca del Barberà (Tarragona) en heeft inmiddels meer dan 1000 hectare verwoest. Ook hier zijn honderd mensen uit hun huizen geëvacueerd. De brandweer werkt nog met man en macht om het vuur hier onder controle te krijgen.

Het Catalaanse regiobestuur heeft de hulp ingeroepen van de centrale overheid bij het blussen van de brand die afgelopen zaterdag ontstond in Santa Coloma de Queralt en zich in mum van tijd uitbreidde over de comarca’s Conca del Barberà en Anoia (Barcelona). Zaterdagnacht werd om blushelikopters en de inzet van Militaire Noodeenheden (UME) gevraagd. 

Bosbrand Huelva onder controle

Zaterdagmiddag brak ook in het Zuid-Spaanse Villarrasa (Huelva) een bosbrand uit die zo’n 600 hectare bosgrond heeft verwoest. Het is de eerste grote brand dit jaar in Andalusië. De brand is nog steeds actief, maar de situatie is hier inmiddels onder controle. Daarvoor was de inzet noodzakelijk van blushelikopters, bosbrandenbestrijdingsdienst INFOCA, de brandweer van Huelva, de lokale politie en van de Guardia Civil.  

De brand in Liétor in de provincie Albaceta (Castilië-La Mancha) is eveneens onder controle. Deze brand heeft een grondoppervlak van 2,5 duizend hectare verwoest. De waarschuwing aan inwoners van het getroffen gebied (Isso en Mingogil) om binnen te blijven en deuren en ramen gesloten te houden is inmiddels opgeheven. De brandweer is momenteel nog bezig met het blussen van het vuur in Tobarra, waar 400 hectare grond is verbrand. 

Ook in Castilië-La Mancha zijn afgelopen weekend blushelikopters en nationale Militaire Noodeenheden ingezet. 

Natuurpark Bardenas Reales

In Navarra houdt een controlepost van de brandweer het ontstaan van nieuwe kleine brandhaarden in de gaten, onder andere in Natuurpark Bardenas Reales, waar eerder vorige week al bosbranden woedden. Het regiobestuur van Navarra heeft verklaard er alles aan te zullen doen om te voorkomen dat er nog meer vegetatie verloren gaat in een gebied dat van grote ecologische waarde is.  

Dit vind je misschien ook leuk