Wordt Mar Menor eerste natuurgebied van Europa met rechtspersoonlijkheid?

door admin
Wordt Mar Menor eerste natuurgebied van Europa met rechtspersoonlijkheid?

Op 28 oktober moeten in totaal 500 duizend handtekeningen zijn binnengehaald, pas dan zal de Tweede Kamer zich over de voorgestelde kwestie buigen. Een ware uitdaging voor de initiatiefnemers, maar als ze erin slagen het voorstel voor te leggen, kan dit voor betere bescherming zorgen van de Mar Menor (Murcia), de grootste binnenzee van Spanje die ernstig wordt bedreigd.

Als rechtspersoon zou dit belangrijke natuurgebied rechten krijgen die bij de Spaanse rechtbanken verdedigd kunnen worden. Maar zover is het nog niet, want een referendum houden tijdens een pandemie, met perimetrale afsluitingen en sociale restricties is geen sinecure. In de afgelopen negen maanden zijn op diverse locaties in Spanje in totaal 224 duizend handtekeningen binnengehaald. Digitale handtekeningen zijn voor een referendum ongeldig. In de resterende drie maanden moeten er dus nog eens 276 duizend mensen op de been komen om het beoogde doel te bereiken. 

Ecosysteem Mar Menor ernstig bedreigd

Als het eenmaal lukt, zal de mar Menor het eerste natuurgebied in Europa zijn dat erkend is als rechtspersoon. En dat is hoog tijd, want met de slechte toestand waarin de binnenzee momenteel verkeert, valt er een hoop te verdedigen. Nitraten die vanuit de omliggende landbouw het meer instromen, hebben in de afgelopen decennia veel schade aangericht. De huidige wetgeving heeft niet kunnen voorkomen dat dit unieke ecosysteem beschermd werd tegen deze vervuiling. 

Initiatiefnemer Teresa Vicente kreeg in september 2020 toestemming van het parlement in Madrid om het burgerinitiatief te starten. Daarmee was de eerste hobbel genomen. De tweede, in totaal 500 duizend handtekeningen verzamelen, zal nog een race tegen de klok worden. Toen de petitie eind oktober vorig jaar van start ging, zat Spanje midden in de pandemie en was het voor mensen niet gemakkelijk een handtekening te gaan zetten. Daar kwam enkele maanden geleden gelukkig verandering in. De handtekeningen stroomden weliswaar binnen, maar het zijn er nog bij lange na niet genoeg.  

Het zal spannend worden of de vereiste half miljoen handtekeningen gezet gaan worden. Het initiatief wekt namelijk niet alleen sympathie, maar stuit ook op de nodige weerstand. Zo zou een rechtsstatus schadelijk zijn voor de landbouwers uit het omringende gebied. Bovendien is wettelijk bepaald dat alleen meerderjarigen met een Spaans identiteitsbewijs deel mogen nemen aan dit burgerinitiatief.  

400 locaties om handtekening te zetten

Iedereen die het initiatief voor betere bescherming van de Mar Menor wil en mag steunen, kan op een van de 400 verschillende locaties in Spanje terecht bij supermarkten, kappers, klinieken, hotels, winkels en zelfs op vaccinatielocaties.

Als eind oktober voldoende handtekeningen zijn verzameld en de Mar Menor door het parlement erkend wordt als rechtspersoon, zal het natuurgebied wettelijk vertegenwoordigd worden door regionale en lokale overheidsorganen, de toezichtcommissie van de Mar Menor en een wetenschappelijk comité dat bestaat uit nationale en internationale wetenschappers. 

Dit vind je misschien ook leuk