Werkloosheid in Spanje fors gedaald in juli

door admin
Werkloosheid in Spanje fors gedaald in juli

Daarbij moet worden opgemerkt dat de Segurad Social alle tijdelijk werklozen met een ERTE-regeling als actieve werknemers beschouwt. De historische daling van het werkloosheidscijfer moet eveneens in perspectief worden gezien met de grote stijging in de periode daarvoor, toen er overal in Spanje nog veel restricties golden. 

Bovendien is deze gunstige ontwikkeling op de arbeidsmarkt niet representatief voor het hele jaar, omdat normaliter de economie in de zomermaanden aantrekt vanwege het grote aandeel van het toerisme in het bruto binnenlands product (bbp). 

Economische groei ondanks vijfde golf

Toch kan worden gesteld dat ondanks de razendsnelle verspreiding van de deltavariant de economie deze zomer aanzienlijk is aangetrokken. Ten opzichte van juni stonden er vorige maand bij de Seguridad Social 94.451 meer werknemers geregistreerd, waarmee Spanje in totaal 19.591.728 premiebetalende arbeidskrachten telt. Dat blijkt uit gegevens die het ministerie van Inclusiviteit, Sociale Zekerheid en Migratie afgelopen dinsdag bekendmaakte.

90 procent van ERTE’s hersteld

Ook zette in juli de daling door van het aantal tijdelijk werklozen voor wie een ERTE-regeling is getroffen. Eind vorige maand zaten nog maar 331.486 werknemers tijdelijk thuis, dat betekent dat 90 procent van het aantal tijdelijk werklozen tijdens de piek van de pandemie inmiddels weer aan het werk is. 

Al met al neemt de werkloosheid in Spanje nu al voor de derde maand op rij af met nieuwe recordcijfers. In mei konden 129.378 mensen weer aan het werk, in juni waren dat er 167.000 en in juli dus 197.841. In totaal staan er nu nog 3.416.498 werkzoekenden geregistreerd. Het is voor het eerst dat het werkloosheidscijfer lager is dan 3,5 miljoen sinds de aanvang van de pandemie. Als echter het seizoenseffect buiten beschouwing wordt gelaten, daalde het aantal werklozen in juli niet met 197.841, maar met 191.756. 

Verbetering in alle sectoren

De werkloosheid daalde in juli in alle sectoren van de Spaanse economie. Zo registreerde de dienstverlenende sector een daling van 5,29 procent, de industriële sector van 4,60 procent, de bouwsector van 3,62 procent en de landbouwsector van 4,82 procent. Volgens gegevens van het ministerie van Werkgelegenheid is het werkloosheidscijfer binnen de industriële sector nu zelfs lager dan voor de pandemie. 

In absolute getallen daalde de werkloosheid in juli het sterkst onder de vrouwen, met 104.891 werkzoekenden minder vergeleken met juni. Nu zijn in totaal 2.017.719 vrouwen werkloos, versus 1.398.779 werkloze mannen. 

Werkloosheid in heel Spanje gedaald

Gekeken naar een geografische verdeling, kan worden gesteld dat in zes autonome regio’s de werkloosheid in juli lager was dan vóór aanvang van de coronapandemie. Dat was het geval in Galicië, Extremadura, Asturië, Castilië-La Mancha, de Balearen en Cantabrië. In alle autonome regio’s daalde vorige maand het werkloosheidscijfer. In absolute getallen daalde dit cijfer het hardst in Andalusië, Catalonië en de Canarische Eilanden. 

Dit vind je misschien ook leuk