Spanje kampt midden in hoogseizoen met personeelstekort in horeca

door admin
Spanje kampt midden in hoogseizoen met personeelstekort in horeca

Volgens gegevens van uitzendorganisatie Adecco is veel voormalig personeel van bars en restaurants nu aan het werk in andere sectoren. De meesten vonden een baan in de bouw, maar ook de industrie en landbouw bleek voor hen een goed alternatief. In deze drie sectoren is er volop werk dat volgens Adecco ook nog eens beter betaald wordt.  

Probleem in vrijwel heel Spanje 

De gevolgen van de pandemie voor de horeca in Spanje zijn immens. Talloze bars en restaurants zagen zich genoodzaakt de deuren te sluiten. Volgens een onderzoek van American Express heeft de horecasector tijdens de pandemie 46,3 procent verlies geleden. Uit gegevens van vakbond CCOO blijkt dat in het tweede kwartaal van 2021 ruim 1,4 miljoen mensen aan het werk waren in de horeca, dat waren er ondanks het gedeeltelijke herstel 135 duizend minder dan voor aanvang van de pandemie. Dat heeft er ongetwijfeld toe geleid dat veel werknemers in de bediening op zoek zijn gegaan naar alternatief werk. Deze verschuiving op de arbeidsmarkt doet zich niet alleen voor in de toeristische gebieden, maar in vrijwel het hele land. 

Niet meer aantrekkelijk

Voor werknemers in de horeca viel tijdens de pandemie niet alleen het reguliere inkomen weg, maar ook additionele inkomsten aan fooien. Die maken niet zelden een aanzienlijk deel van het maandelijkse inkomen uit. In Alicante bijvoorbeeld verdient een ober zo’n 1.200 euro bruto per maand bij een 40-urige werkweek, waar nog tussen de 200 en 500 euro aan fooi bij komt. Daarbij komen nog de onregelmatige werktijden, waardoor het voor veel werknemers in de horeca aantrekkelijk is geworden om werk in een andere sector te zoeken. 

Voorzitter Martín Méndez van de brancheorganisatie voor de horeca in León geeft aan dat de mensen die wel nog in de horeca willen werken, daarvoor de nodige ervaring missen. Het deelbestuur van Castilië en León is zelfs al 3.500 potentiële werknemers aan het opleiden voor werk in de bediening wegens het nijpende tekort in deze sector. Binnen Spanje heeft nu alleen het eiland Mallorca nog voldoende personeel om aan de vraag te voldoen in de bars en restaurants. 

Dit vind je misschien ook leuk