Economie in Spanje volgens BBVA komend jaar al terug op oude niveau

door admin
Economie in Spanje volgens BBVA komend jaar al terug op oude niveau

Het onderzoeksbureau verwacht dit jaar nog een groei van 6,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), versus 5,5 procent die in april werd gepubliceerd. De verwachting voor 2022 is gelijk gebleven op 7 procent. Dat zou betekenen dat het in 2020 geleden verlies van 10,8 procent van het bbp volgend jaar ruimschoots is teruggewonnen. 

Vergeleken met de laatste voorspelling uit april, pakt de nieuwe prognose positiever uit voor alle autonome regio’s in Spanje. Voor alle regio’s geldt dat volgend jaar het bbp weer terug zal zijn op het niveau van 2019, met uitzondering van de Balearen. Ondanks dat hier het grootste economisch herstel (in procenten) van heel Spanje werd geregistreerd, zal de in 2020 geleden economische krimp van 23,7 procent in 2022 nog niet zijn gecompenseerd.

Gunstige prognose ook door komst EU-geld

Afgezien van de toegenomen consumptie, schrijven de analisten het positieve herstel toe aan een gunstig internationaal klimaat, de goedkeuring van het Spaanse Herstelplan, de komst van de financiële middelen uit het NextGeneration EU-fonds en de impulsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). 

Volgens BBVA Research is de economische groei dit jaar het sterkst op de Balearen (8,3 procent). Daarna volgen de Canarische Eilanden (6,9 procent), Cantabrië (6,8 procent), Galicië (6,8 procent), Valencia (6,7 procent) en Andalusië (6,7 procent). De economie van de regio’s La Rioja (5,6 procent), Extremadura (5,7 procent), Navarra (5,9 procent), Castilië en León (5,9 procent) en Castilië-La Mancha (5,9 procent) groeide dit jaar het minst hard.

Naar verwachting zal ook in 2022 de Balearen de grootste groei doormaken (11,6 procent), gevolgd door de Canarische Eilanden (10,7 procent), Baskenland (7,5 procent) en Navarra (7,3 procent). De laagste economische groei voor volgend jaar wordt verwacht in Asturië (5,8 procent), Cantabrië (5,8 procent), Castilië en León (6,1 procent) en Castilië-La Mancha (6,1 procent). 

De optimistische prognose van BBVA Research is gebaseerd op een gunstig epidemiologisch verloop in de komende maanden en de komst van het geld uit het Europese noodfonds. Vooral dat laatste is cruciaal voor het verwachte economisch herstel in Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk