Sterkste economische groei sinds jaren 70 voor Spanje en Italië voorspeld

door admin
Sterkste economische groei sinds jaren 70 voor Spanje en Italië voorspeld

Het bruto binnenlands product van Spanje zal in 2021 met 6,2% toenemen, terwijl Italië een groei van 5,6% zal noteren. Dit blijkt uit een Bloomberg-enquête onder economen die maandag werd gepubliceerd. Het gaat om een stijging van respectievelijik 0,3 en 0,6 procentpunt in vergelijking met een in juli gepubliceerde enquête. De positieve vooruitzichten voor beide landen zijn met name te danken aan het herstel van het toerisme in de zuiderse landen. 

Bloomberg schrijft dat de betere economische vooruitzichten tonen hoe Zuid-Europa de bladzijde kan omslaan na jarenlang geassocieerd te zijn geweest met schuldencrises en economische malaise. Vooral voor Italië is dit cruciaal. Het land wil een enorm hoge schuldenlast verminderen en sommigen vrezen dat het uiteindelijk een existentiële bedreiging voro de eurozone zou kunnen vormen. 

De twee economieën hadden vorig jaar het meest te lijden in de regio. De strikte lockdowns richtten grote schade aan aan bedrijven en de belangrijke toeristenindustrie. Het herstel wordt gedeeltelijk gevoed door de versoepeling van de lockdowns en de miljardeninvesteringen als onderdeel van het historische herstelfonds van de Europese Unie. 

“Toch blijven de vooruitzichten ‘in hoge mate afhankelijk van de evolutie van de pandemie”, zegt Nicola Nobile van Oxfort Economics tegen Bloomberg. “De verspreiding van de deltavariant zal waarschijnlijk een golf van Covid-gevallen veroorzaken, maar de voortgang van het vaccin betekent dat nieuwe golven aanzienlijk minder dodelijk moeten zijn dan de vorige”, schreef hij in een rapport.

Een ander punt van zorg is of Spanje en Italië de middelen efficiënt zullen kanaliseren naar projecten die de groeivooruitzichten op middellange termijn zullen verbeteren, gezien hun slechte staat van dienst bij de besteding van EU-middelen.

De rooskleurigere voorspellingen staan ​​in contrast met de meer sombere vooruitzichten voor Duitsland, de grootste economie van Europa. Door Bloomberg ondervraagde economen verlaagden hun prognoses voor augustus voor de jaarlijkse bbp-groei van het land dit jaar met 0,2 procentpunt tot 3,2%.

Het hele eurogebied groeit naar verwachting met 4,7% in 2021 en met 4,4% volgend jaar.

Dit vind je misschien ook leuk