Spanje wil zo snel mogelijk minimumloon verhogen

door admin
Spanje wil zo snel mogelijk minimumloon verhogen

Als de voorspelling uitkomt dat Spanje eind augustus 80 duizend premiebetalers meer telt, zal de arbeidsmarkt op dat moment al terug zijn op het niveau van voor de coronapandemie. Het seizoeneffect buiten beschouwing gelaten, zullen er in vier maanden tijd meer dan 460 duizend banen bij zijn gekomen. 

Sinds eind juli ziet de minister van Economische Zaken en eerste vicepremier daarom steeds meer mogelijkheden om nog dit jaar de verhoging van het SMI door te voeren. Zowel de Spaanse vakbonden als de tweede vicepremier en minister van Werkgelegenheid Yolanda Díaz dringen al maandenlang bij Calviño aan op een verhoging van de allerlaagste inkomens.

Verhoging zal niet lang op zich laten wachten

“De ontwikkeling op de arbeidsmarkt stemt ons positief over het economisch herstel (…). Ik hoop dat dit overtuigende herstel ons een beslissende duw in de rug kan geven om de economische ongelijkheid te reduceren”, verklaarde Calviño tegenover Europa Press. Afgelopen dinsdag was de minister ervan overtuigd dat een verhoging van het SMI niet lang op zich zal laten wachten. In juli had Calviño in de ministerraad al eens laten weten dat als de positieve trend zou stabiliseren, verhoging van het minimumloon nog dit jaar gerealiseerd zou worden. 

Bronnen rond de regering hebben laten weten dat er nog geen concrete afspraken gepland staan met de sociale partners over dit onderwerp. Secretaris-generaal Unai Sordo van vakbond CCOO is van mening dat de overheid nu alle reden heeft om zo snel mogelijk met een verhoging van het minimumloon over de brug te komen. Deze moet volgens Sordo dan mimimaal 2,9 procent zijn, zodat de koopkracht van mensen met een bruto maandinkomen van 950 euro niet omlaaggaat als gevolg van de inflatie.

In komende jaren naar 60 procent van modaal inkomen

Dat is een aanzienlijk grotere verhoging dan de deskundigencommissie van het ministerie van Werkgelegenheid heeft voorgelegd. Zij adviseert een verhoging van tussen de 12 en 19 euro per maand (dat is een verhoging van tussen de 1,2 en 2 procent). Verdere stijging van het SMI zou dan in 2022 en 2023 moeten plaatsvinden. In die jaren wil premier Sánchez het minimumloon gelijkmaken aan 60 procent van het modale inkomen in Spanje. Concreet betekent dat een SMI van tussen de 1.011 en 1.049 euro per maand, die veertien keer per jaar wordt uitbetaald. 

Verlenging ERTE’s

Vakbond UGT heeft donderdag aangedrongen op verlening tot zeker december van het werkbeschermingsmechanisme ERTE. Werknemers met een ERTE-regeling zijn tijdelijk werkloos en gedurende deze periode neemt de Spaanse overheid alle sociale premies voor haar rekening. Bovendien zou met het fors afgenomen aantal tijdelijk werklozen de overheid nu makkelijk onderzoek kunnen doen naar spookbedrijven die fraude plegen met deze regeling, zodat alleen de werknemers die daar feitelijk recht op hebben daar nog zo lang mogelijk van kunnen profiteren.

Dit vind je misschien ook leuk