Prijzen voor supermarktproducten in Spanje door het dak

door admin
Prijzen voor supermarktproducten in Spanje door het dak

Dit blijkt uit de gegevens van de Consumentenprijsindex (CPI) die maandelijks door het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) worden gepubliceerd. Afgelopen augustus stond de inflatie op 3,3% – vier tienden hoger dan in juli -, het hoogste cijfer sinds september 2012.

De drijvende kracht die de prijzen tot dergelijke niveaus heeft verhoogd, is elektriciteit, benadrukt INE. Het gaat om een constante periode waarin energie – elektriciteit, gas en brandstof – tot alarmerende niveaus duurder is geworden. Tot het punt dat het nu al een van de grootste problemen van de regering is.

Bij gebrek aan kennis van de kleine lettertjes van de inflatie in augustus – de gegevens waren een schatting van de CPI -, is bekend welke producten in het winkelmandje van januari tot juli (de laatste maand met volledige gegevens) duurder zijn geworden.

Sterkst gestegen prijzen

Tot dusver dit jaar is de groep producten die in de CPI is opgenomen en waarvan de prijzen het meest zijn gestegen, het transport (+ 7,9%), gevolgd door huisvesting (+ 7,3%). De consumentenorganisatie OCU hekelde in een persbericht hoe de stijging van de energiekosten ook de productie en het transport van levensmiddelen begon te beïnvloeden. Zo is de groep voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken van januari tot juli met 1,5% gestegen.

“Zorgwekkend”

Dat feit vindt de organisatie “zorgwekkend”, omdat het de meest kwetsbare huishoudens rechtstreeks treft, “en nog meer nu 45% van de huishoudens het afgelopen jaar een inkomensverlies heeft geleden” als gevolg van de Covid-crisis.

Binnen de groep voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken zijn de prijzen het meest gestegen van oliën en vetten (20%), mineraalwater, frisdranken en sappen (7,4%), vers fruit (4,6%), eieren ( 3%) en pluimvee (3%).

Weinig producten zijn in de eerste zeven maanden van 2021 goedkoper geworden. Dit geldt alleen voor peulvruchten en groenten (-1,3%) en vis, zowel vers als diepvries (-1,2%).

Prijsstijgingen per regio

De stijging van de prijzen van levensmiddelen en niet-alcoholische dranken is niet in alle autonome gemeenschappen gelijk geweest. Deze was het sterkst in de autonome stad Melilla (2,6%), Galicië (2,3%), Cantabrië (2,1%) en Navarra (2,0%). De laagste stijgingen werden geregistreerd in de autonome stad Ceuta (0,3%), de Canarische Eilanden (0,6%) en La Rioja (0,9%). In Baskenland bedroeg de stijging 1,4%.

Alleen kleding en schoeisel goedkoper

De enige categorie consumentenproducten die in de eerste zeven maanden van het jaar goedkoper is geworden, zijn kleding en schoeisel, met -14,9%. Een groot deel van deze prijsdaling houdt verband met het verkoopseizoen, waardoor de maandelijkse CPI van juli voor dit type product op -12,4% kwam. In feite, vergeleken met de prijzen met die van dezelfde maand van 2020, stegen ze met 1%. Binnen de groep kleding en schoeisel is de prijs tussen januari en juli het sterkst gedaald van herenkleding (-17,7%), terwijl die voor dameskleding met 16,2% is gedaald.

Dit vind je misschien ook leuk