Investeringsfondsen kopen hotels Barcelona op

door admin
Investeringsfondsen kopen hotels Barcelona op

Experts bevestigen dat het moratorium van zes jaar van de gemeente op nieuwe vestigingen in Barcelona de prijzen heeft gestabiliseerd, ondanks dat er monopolies zijn gegenereerd. Begin januari begon een race van bedrijfsactiviteiten met de verkoop van het Nobu-hotel in Barcelona, ​​​​eigendom van acteur Robert de Niro, aan het Duitse fonds ASG voor 80 miljoen euro.

In die race zijn tal van vestigingen van eigenar veranderd, voornamelijk door het gebrek aan winstgevendheid als gevolg van de economische crisis en twijfels over het tempo van het herstel.

Zakelijke kans

Sommige investeringsfondsen zagen het betreden van de markt als een zakelijke kans op een moment waarop de behoefte om liquiditeit te verkrijgen groter is dan ooit in de sector. Bovendien gaat het om een markt die voor zes jaar is gesloten vanwege het moratorium op nieuwbouw dat de gemeenteraad van Barcelona heeft voorgesteld.

Hotel Sofía

Een van de beste voorbeelden is het Hotel Sofia, gelegen in Pedralbes, eigendom van de Catalaanse keten Selent en verkocht aan het Canadese fonds Brookfield. De operatie maakt deel uit van de overdracht van het hele bedrijf. Het Sofía wordt beschouwd als een luxe hotel met 465 kamers en is het grootste hotel dat dit jaar is verkocht. Het is ook al de vierde keer dat het hotel van eigenaar wisselt in zijn 46-jarige bestaan.

Rendement op onroerend goed

Een soortgelijke stap wordt gedaan door het LaSalle Investment fund voor het hotel NH Calderón, gelegen aan de Rambla de Catalunya en eigendom van NH Hoteles. In beide gevallen is de praktijk vergelijkbaar: de hotelketen behoudt de leiding over het bedrijf en de beleggingsonderneming neemt het gebouw over. De eerste vermijdt het gebrek aan liquiditeit en de tweede behaalt een rendement op het onroerend goed.

65 Hotels te koop in Barcelona

Afgezien van deze gevallen bevestigt een onderzoek uitgevoerd door het onroerendgoedportaal Idealista dat er in Catalonië 113 hotels te koop zijn, waarvan 65 in de stad Barcelona. Hetzelfde rapport detecteert een stijging van 30% in de aanbiedingen die op staatsniveau zijn gelanceerd. De Barcelona Hotel Vereniging geeft toe dat “in de afgelopen maanden er meer beweging dan ooit is opgemerkt”.

De algemeen directeur van de Barcelona Hotels Guild, Manel Casals, erkent dat als gevolg van de Covid-19-pandemie “sommige bedrijven het niet hebben kunnen volhouden en als gevolg van de druk zijn ze gedwongen hun eigendommen te verkopen.” Voorlopig vreest Casals niet voor aasgierfondsen die hotels opkopen en met winst weer door willen verkopen. “Ik heb het gevoel dat het gewoon gaat om acquisities van gebouwen, zodat investeerders het eigendom van het onroerend goed overhouden en de keten doorgaat met het beheer van het bedrijf.”

Dat komt volgens Casals doordat het in de voorgaande jaren moeilijk was om de hotelmarkt van Barcelona te betreden. Hij ziet het als belangrijk dat veel vestigingen hun activiteiten kunnen voortzetten, ook als ze van eigenaar wisselen.

Om de dramatische situatie waarin hotels zich bevinden te illustreren wijst de algemen directeur van de Barcelona Hotels Guild erop dat vóór de pandemie het gemiddelde aantal overnachtingen in de stad gedurende één nacht 60.000 mensen was, terwijl dit aan het begin van deze zomer slechts 6.000 was.

Uitblijvende zakelijk toerisme

“We sluiten de maand augustus af met 16.000 mensen, maar het zakelijk toerisme is nog niet teruggekeerd en dat maakt het verschil.” Positief is wel dat er voor het najaar enkele zakelijke evenementen gepland staan volgens Casals. 

Toerisme Barcelona lijdt onder crisis

Toerisme, een van de sectoren die het meest bijdraagt ​​aan het BBP van Barcelona en Catalonië, respectievelijk 15 en 12%, is een van de sectoren die het meest te lijden heeft onder de gevolgen van de Covid-19-staking. Manel Casals en Oriol Anguera-Torrell zijn het erover eens hoe belangrijk het is dat hotels in leven blijven tot de toeristen terugkeren. Wel heeft de pandemie volgens hen aangetoond dat de activiteit duurzam moet zijn en dat de banen die ermee worden gegenereerd van hoge kwaliteit zijn.

Dit vind je misschien ook leuk