Regering Spanje bereikt akkoord: minimumloon met terugwerkende kracht omhoog

door admin
Regering Spanje bereikt akkoord: minimumloon met terugwerkende kracht omhoog

Na veel discussie is het zover in Spanje: Het huidige minimumloon van 950 euro zal per 1 september met terugwerkende kracht met 15 euro worden verhoogd tot 965 euro per maand. Donderdag bereikten de grootste vakbonden UGT en CC.OO. dit akkoord samen met de Spaanse regering. Het Ministerie van Werkgelegenheid maakte het akkoord bekend via Twitter.

Doel: minimumloon 60 procent van gemiddeld salaris in Spanje

Vooraf werd door deskundigen een verhoging tussen de 12 en 19 euro geadviseerd aan de overheid. De Spaanse regering heeft als doel om aan het eind van de huidige regeerperiode het minimumloon 60 procent van het gemiddelde salaris te laten bedragen. Voor de berekening hiervan wordt er gekeken naar het salaris van een fulltime-medewerker in de Encuesta de Estructura Salarial 2018 van het INE.

Doordat partijen voor 2021 een stijging van 15 euro zijn overeengekomen, zal het loon de komende twee jaar de grootste stijging doormaken. Het doel is om het minimumloon per 1 januari 2022 te verhogen tot 1.000 euro en een jaar later tot 1.060 euro.

Werkgeversorganisaties steunen verhoging SMI niet

Werkgeversorganisaties CEOE en Cepyme steunen deze verhoging niet. Beide partijen vinden dat het nu niet het moment is om te praten over een verhoging van het minimumloon. De economie zou zich eerst moeten herstellen. Bovendien maakt het Cepyme zich zorgen over het feit dat een verhoging van het minimumloon zal zorgen voor het verlies van een fors aantal banen waar met name werknemers in de horeca en detailhandel, jonge en laagopgeleide werknemers de dupe van zullen zijn.

Spanje zevende land in EU met hoogste minimumloon

Volgens Eurostat is Spanje het zevende land met het hoogste minimumloon in de Europese Unie. Luxemburg staat bovenaan met 2.202 euro per maand, Ierland staat op een tweede plek met 1.724 euro per maand, Nederland op drie met 1.685 euro per maand, een vierde plek is voor België met 1.626 euro per maand, Duitsland op vijf met 1.614 euro per maand en Frankrijk op een zesde plek met 1.555 euro per maand.

Dit vind je misschien ook leuk