Spaanse hotelsector overweegt juridische stappen tegen elektriciteitsbedrijven

door admin
Spaanse hotelsector overweegt juridische stappen tegen elektriciteitsbedrijven

Dat seizoen is al moeilijker vanwege een groter gebrek aan buitenlandse toeristen dan in andere jaren vanwege de pandemie. CEHAT benadrukt dat de accommodaties in sterke mate afhankelijk zijn van energie, aangezien een groot deel van de kosten voortkomen uit de energierekening ‘die meer dan verdubbeld’ is.  

“Dit maakt de mogelijkheid om banen te creëren, leveranciers te betalen of kredieten terug te betalen onhaalbaar, vanwege de onmogelijkheid om deze brute stijging van de kosten door te rekenen naar consument”, stellen ze.

Hierom sluit CEHAT zich aan bij de verzoeken van andere sectoren in de industrie om onmiddellijk speciale kortingen op de uiteindelijke elektriciteitsprijzen te eisen. Ze eisen ook onmiddellijke actie van de regering van Spanje om de “ongecontroleerde” stijging van de elektriciteitsprijzen te stoppen. 

Obstakels voor investeringen in eigen verbruik in hotels

Tegelijkertijd stellen hoteliers “met grote bezorgdheid de concurrentiebeperkende, immorele en dubieuze legaliteitspraktijken van elektriciteitsbedrijven” aan de kaak. Ze dwingen gebruikers om geïndexeerde contracten te respecteren en tegelijkertijd contracten te wijzigen tegen vaste tarieven”. Om deze worden juridische stappen bestudeerd tegen de “de elektriciteitsbedrijven bevoordelende praktijken” die in sommige gevallen als “chantage” worden geclassificeerd. 

Aan de andere kant klaagt de sector over de obstakels die in veel autonome gemeenschappen worden geplaatst voor investeringen in eigen verbruik of duurzame energie in hotels. Hierdoor kunnen ze hun eigen infrastructuur voor de opwekking van elektriciteit niet creëren. 

De hoteliers concluderen dat deze situatie de sector als geheel in veel gevallen verhindert “te kunnen blijven werken met de nodige marges om alle problemen aan te pakken en op te lossen die door de pandemie zijn veroorzaakt” en eisen daarom “onmiddellijke actie van de regering van Spanje voor de ernstige gevolgen van de ongecontroleerde stijgingen van de elektriciteitsprijs”.

Inmiddels is de elektriciteitsprijs in Spanje ruim drie keer zo hoog als een jaar geleden. De prijs voor gas en elektra is momenteel in heel Europa hoog omdat internationaal de prijs voor CO-2-emissierechten is gestegen in het kader van het Europese Klimaatakkoord.

Lees ook: Spanje komt met noodmaatregelen tegen hoge elektriciteitsprijs

Dit vind je misschien ook leuk