Dieren op La Palma omringd door lavastromen

door admin
Dieren op La Palma omringd door lavastromen

Sinds de Cumbre Vieja-vulkaan bijna een maand geleden uitbarstte op La Palma hebben duizenden mensen hun huizen moeten verlaten. Inmiddels zijn er ruim 1.200 huizen en gebouwen volledig verwoest.

Mensen vluchten, dieren blijven achter op La Palma

Door de haast waarmee evacuaties zijn uitgevoerd, worden dieren in sommige gevallen vergeten. Dit geldt vooral voor de wilde dieren die leven op verschillende plekken op La Palma maar ook voor het vee en soms zelfs voor huisdieren.

Dit is het geval bij de berg van Todoque waar veel wilde dieren al dagen geen kant op kunnen. Hun leefgebied is omsloten door lavastromen en er is vooralsnog voor hen geen mogelijkheid om dit gebied te verlaten op zoek naar een ander onderkomen of vers voedsel.

Bedrijven schieten dieren te hulp met drones

Diverse bedrijven op La Palma, waaronder Ticom Soluciones en Volcanic Life, hebben de afgelopen vijf dagen deze dieren met behulp van drones geholpen te overleven. Dit geldt voor enkele hazewindhonden die zijn achtergelaten door hun eigenaren maar ook voor tientallen wilde paarden. Het lukte de bedrijven om water en voedsel aan te voeren met behulp van drones. De voorzitter van de organisatie voor dierenrechten bedankt de bedrijven voor hun hulp om deze dieren in leven te houden, zo meldde Telecinco.es afgelopen maandag op de website.

Reddingsactie huisdier in voorbereiding

Niet alleen wilde dieren worden op deze manier geholpen met de voornaamste basisbehoeftes. Ook werd eerder deze week een reddingsactie voorbereid voor een huisdier dat vast zat in een zwembad dat omringd was door lava. Met drones werd een kat of een kleine hond gezien die alleen was achtergebleven en geen kant op kon.

Dierenartsen geven voedingsadvies

In veel gevallen kunnen drones wel water en voer brengen naar de dieren die vastzitten, maar zijn reddingsacties vooralsnog te gevaarlijk. Het risico dat de dieren niet veilig wegkomen is nog te groot, zo meldt de militaire eenheid UME op La Palma. Wanneer de situatie het toelaat blijven de bedrijven drones sturen met water en voeding. Lokale dierenartsen ondersteunen hierbij welke voeding aan de betreffende dieren te geven.

Dit vind je misschien ook leuk