Spanje niet langer het EU-land met grootste economische groei

door admin
Spanje niet langer het EU-land met grootste economische groei

Met dit uitgestelde economisch herstel corrigeert het IMF de optimistische prognose van de Spaanse regering. Het is voor het eerst dat een internationale instelling de prognose voor de economie in Spanje naar beneden bijstelt, nadat statistiekbureau INE in september een forse negatieve correctie registreerde op de groeicijfers in het tweede kwartaal.  

Spaanse regering is te positief

Het bruto binnenlands product (bbp) groeide in het tweede kwartaal niet meer dan 1,1 procent, terwijl het INE eind juli nog een groei voorspelde van 2,8 procent. De prognose van het IMF voor het herstel in 2021 (5,7 procent) is ver verwijderd van de 6,5 procent waar de Spaanse regering op rekent en op basis waarvan zij de rijksbegroting heeft opgesteld. 

Wereldwijd ondervindt het economisch herstel tegenslag door een combinatie van factoren. Zo blijft er onzekerheid bestaan over de komst van nieuwe virusvarianten, verloopt het vaccinatieproces in de niet-westerse landen zeer moeizaam, is er een tekort aan voorraden en grondstoffen, stijgt de inflatie en heeft ook de klimaatverandering de nodige gevolgen gehad.  

Italië en Frankrijk hebben Spanje ingehaald

Met de nieuwe prognose van het IMF is Spanje niet langer het land in de eurozone met het grootste economische herstel. Vorig jaar had Spanje een economische krimp van meer dan 10 procent en was daarmee (samen met Andorra) het zwaarst getroffen EU-land. Omdat het IMF de prognose voor Italië en Frankrijk juist naar boven heeft bijgesteld, hebben deze landen Spanje nu ingehaald. Ook op mondiaal niveau blijft Spanje achter: wereldwijd groeide de economie dit jaar 0,2 procent meer dan in Spanje, terwijl de krimp in Spanje vorig jaar drie keer zo groot was als het mondiale gemiddelde. 

Werkgelegenheid in 2022 nog niet op oude niveau

De werkgelegenheid in Spanje laat weliswaar een stijgende lijn zien, maar is nog verre van het niveau van 2019. Ondanks dat de Spaanse overheid met het werkbeschermingsmechanisme ERTE veel arbeidsplaatsen kon behouden, verwacht het IMF dat ook in 2022 het pre-pandemische niveau niet wordt bereikt. De prognose voor 2021 is een werkloosheidspercentage van 15,4 procent, dat in 2022 verbeterd zal zijn tot 14,8 procent. In het laatste kwartaal van 2019 was dit 13,78 procent. Met deze cijfers blijft Spanje het EU-land met het hoogste werkloosheidspercentage. 

Dit vind je misschien ook leuk